Penne met umamibom linzenragù, vegan ‘parmezaan’ en venkelslaatje
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 150 gram dupuis linzen
- 1 stuks ui
- 1.5 stuks venkel
- 200 gram wortel
- 1 stuks prei
- 300 gram penne volkoren
- 1 bakje ragù-specerijen
- 100 gram tomatenpuree
- 1.5 blikje cherrytomaten uit blik
- 80 gram cashewnootstukjes (rauw
- 1 bakje edelgistvlokken en specerijen
- 1 bosje peterselie
- 4 el kappertjes
In Huis
- 1 stuks laurierblad
- olie om in te bakken
- 2 teen knoflook
- 100 ml rode wijn (optioneel)
- 200 ml water
- 0.5 blokje (voor 500 ml) groentebouillon
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl (Dijon) mosterd
- 3 el olijfolie extra vierge
- 2 el sojasaus
- klont vegan boter
Recept stappen
- Zet de linzen op in een pannetje met ruim water en kook in 20-25 minuten beetgaar. Voeg eventueel een laurierblaadje toe als je dat in huis hebt.
- Snipper de ui. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan en fruit hierin de ui. Voeg een snufje zout toe. Verwijder de onderkant en het loof van de venkel, snij ca. 1/4e in stukjes en voeg bij de ui. Leg de rest van de venkel even apart. Schil en snij de wortel in dunne kwart maantjes, voeg toe. Kerf de prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit. Snij in ringen en bak mee.
- Zet een grote pan water met zout op voor de penne. Kook de penne (zie tip) in ca. 9-11 minuten al dente. Giet af.
- Hak de knoflook fijn en voeg bij de ui samen met het bakje specerijen. Schep om. Maak een ruimte in het midden van de pan en bak daar de tomatenpuree 1 minuutje mee om te ontzuren. Blus (optioneel) af met de rode wijn. Voeg de cherrytomaatjes uit blik toe en het water en verkruimel het bouillonblokje erbij. Laat afgedekt 10-15 minuten pruttelen.
- Maak de vegan ‘parmezaan’ als je dat nog niet hebt gedaan (NB). Gebruik hiervoor de keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Meng de cashewnootstukjes met de edelgistvlokken en specerijen en maal tot een korrelig poeder. Let op: maal niet te lang, want dan wordt het een pasta.
- Giet de linzen af als ze gaar zijn, voeg toe en warm nog ca. 5 minuten mee. Haal evt. de deksel van de pan om de saus ietwat in te laten dikken.
- Snij de rest van de venkel in hele dunne reepjes. Maak een simpele vinaigrette van de witte wijnazijn, Dijon mosterd, olijfolie extra vierge, peper en zout. Marineer de venkel in de vinaigrette.
- Hak de peterselie fijn (incl. steeltjes). Roer de kappertjes, sojasaus en een goede klont vegan boter door de ragù. Laat nog even staan.
- Meng de penne door de ragùsaus, bestrooi met de peterselie en gebruik de helft (de rest gebruik je voor een ander gerecht deze week) van de vegan ‘parmezaan’ ter garnering.
- Goed te weten: In het ragù specerijenbakje (bij 4p) zit: 2 tl korianderpoeder, 2 tl komijnpoeder, 2 tl venkelzaad en 2 tl gedroogde tijm. In het 2p bakje zit de helft. NB: Let op! Je gebruikt de vegan ‘parmezaan’ deze week voor twee gerechten. Maak alles in één keer. Luchtdicht afgedekt in de koelkast blijft het zeker twee weken goed.