Parelgort risotto met gele biet en grie (feta) en een venkel-bietenblad slaatje
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuk(s) Rode ui
- 2 stuk(s) Venkel-stengel
- 800 g Gele biet
- 300 g Parelgort
- 2 stuk(s) Venkel
- 1 pakje(s) Grie naturel (feta)
- 2 zakje(s) Bietenblad sla
In Huis
- 1 liter Water
- 1 blokje(s) Groentebouillon
- 1 teentje(s) Knoflook
- 2 el Witte wijnazijn
- 2 tl Mosterd
- 6 el Olijfolie voor de dressing
- om te bakken Olie
- beetje Suiker
- naar smaak Peper en zout
Recept stappen
- Breng het water aan de kook met het blokje bouillon.
- Snipper de ui fijn. Neem de stengels van ca. 2 venkelknollen en snij deze in hele kleine stukjes, net als de ui. Snij de knoflook fijn.
- Schil de gele bieten en rasp ze met een grove rasp.
- Neem een soeppan met dikke bodem (en deksel) en fruit in een scheutje olie de ui, venkel en knoflook. Doe wanneer de ui en venkel glazig zijn de gort erbij en roer goed om, zodat alles bedekt is met de olie. Roer dan de bietenrasp erdoor en voeg 3/4 van de bouillon erbij.Breng het geheel weer aan de kook en laat met de deksel (schuin) op de pan 25 minuten gaar worden. Evt. kan je later nog wat bouillon toevoegen als er te weinig vocht is. Of haal de deksel van de pan als het te vochtig blijft.
- Maak ondertussen de venkel-bietenblad sla. Roer in een slakom de azijn, olie, mosterd en suiker door elkaar. Snij de venkel in dunne plakken met behulp van de plakjesrasp of een groot scherp mes. Roer de venkel door de vinaigrette en laat lekker intrekken. Roer vlak voor het eten nog de bietenblad sla erdoor (en bewaar evt. nog wat om door de risotto te roeren).
- Brokkel de feta in stukjes in een schaaltje.
- Als de gort klaar is roer je ongeveer een kwart van de feta door de risotto, het smelt dan een beetje.
- Serveer de risotto met de gebrokkelde feta en wat bietenblad eroverheen en de venkel-bietenblad sla erbij.
- <br>Let op: negeer de instructie op de verpakking, daar staat een uur kooktijd maar dat is echt niet nodig. Let op 2: de gort blijft (zelfs bij een uur kooktijd, een stevige bite houden i.t.t. risotto rijst. Dat vinden wij er zo lekker aan!)