Parelgort met paddenstoelen, oranje bataat, knolselderij, walnoten, kruidenolie en overjarige kaas
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks sjalot
- 300 gram parelgort
- 200 gram knolselderij
- 250 gram oranje bataat
- bosje tijm en rozemarijn
- 50 gram walnootstukjes
- 4 handjes rucola en mosterdblad
- 300 gram kastanjechampignons
- 60 gram overjarige kaas
In Huis
- boter en olie om te bakken
- 800 ml kokend water
- 1 stuks bouillonblokjes (let op)
- 8 el milde olijfolie voor de kruidenolie
- 2 teen knoflook
- kneepje citroensap uit een flesje
- klont boter
Recept stappen
- Zet de waterkoker aan. Snipper de sjalot. Fruit in een soeppan in een goede klont boter. Voeg wanneer de sjalot glazig is de parelgort toe. Roerbak een minuut mee. Voeg het kokende water en bouillonblokje toe. Dek af en laat vrij stevig koken, ca. 30 minuten. Roer af en toe.
- Schil de knolselderij en snij in hele kleine (!) blokjes van 0.5 cm. Verwarm olijfolie in een wok of koekenpan. Bak daarin de knolselderij. Schil en snij intussen de bataat in even kleine blokjes en voeg toe. Bak ca. 8 minuten mee, totdat alle groenten beetgaar zijn. Schep af en toe om.
- Doe de milde olijfolie in een steelpannetje en voeg de tijm en rozemarijn takjes toe. Verwarm zachtjes, laat niet aan de kook komen. Laat afkoelen, verwijder de kruiden en zet in een kommetje op tafel.
- Bak de stukjes walnoot even in een droog koekenpannetje. Was de rucola en hak grof.
- Snij de champignons in kwarten of achtsten en hak de knoflook fijn. Voeg beide bij de groenten als die beetgaar zijn en bak stevig mee zodat de paddenstoelen wat bruinen. Draai het vuur zacht als de paddenstoelen beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Rasp de overjarige kaas. Check of de parelgort gaar is (parelgort houdt altijd een beetje een bite). Giet zo nodig wat overtollig vocht weg, maar laat nog een beetje nat. Draai het vuur uit, roer er een klont boter door en de helft (!) van de geraspte kaas, een kneepje citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Breng de groenten op smaak met zout en peper. Schep de parelgort op een bedje van rucola en/of mosterdblad (of hak grof en roer door de parelgort) en verdeel daarover de groenten. Garneer met walnoten, de rest van de kaas en een theelepeltje kruidenolie per persoon – je zult olie overhouden, lekker in een salade een keer.
- Let op: sommige bouillonblokjes zijn voor 1 liter, in plaats van een halve liter water.