Palmkoolstoof met wortelpeterseliepuree en gehaktbal van 1906 Makers van Charcuterie
Rund, Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 100 gram Engelse bakbacon van Snuyters
- 1 stuks ui
- 1 stuks peen
- 1000 gram Frieslander aardappels
- 400 gram wortelpeterselie
- 4 stuks half-om gehaktbal (gegaard)
- 300 gram palmkool
- 1 blikje/potje tomatenpuree
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- mespuntje chilivlokjes (optioneel)
Recept stappen
- Snij de Engelse bakbacon in reepjes. Bak in een klein beetje olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de ui en bak mee met het spek. Schil de peen en snij in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn. Voeg de peen en knoflook toe, samen met wat chilivlokjes (optioneel).
- Schil de aardappels en wortelpeterselie en snij in stukken (wortelpeterselie iets kleiner). Zet net onder water, voeg zout toe en kook afgedekt gaar in ca. 15 minuten.
- Bak de gegaarde gehaktballen mee bij de ui en groenten, keer regelmatig zodat ze wat bruinen. Ze zijn al gaar.
- Breng een pannetje met een laagje water met zout aan de kook. Snij met een scherp mes de nerven uit de palmkoolbladeren en snij in repen. Heb je het kroontje van de plant gekregen (dus een bosje wat kleinere bladeren), laat de nerf dan zitten, die is nog mals genoeg. Blancheer ca. 6 minuten. Giet en spoel koud af en zet weg.
- Maak een ruimte in het midden bij de spek, ballen en groenten en bak daar de tomatenpuree een minuutje mee. Voeg een soeplepel vocht uit de pan met wortelpeterselie en aardappel toe. Dek af en laat ca. 5 minuten stoven.
- Giet de aardappels en wortelpeterselie af (bewaar wat kookvocht) en stamp fijn. Maak smeuïg met behulp van kookvocht en olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Roer de palmkool op het laatst bij de spek en peen en breng op smaak met peper. Het zou zout genoeg moeten zijn.
- Serveer de puree met de stoof en de gehaktbal.