Ovenschotel van spitskool met gehakt en aardappels
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1000 g Aardappelen
- 1 stuk(s) Spitskool
- 2 stuk(s) Dunne prei
- 300 g Chioggia bieten
- 2 teentje(s) Knoflook
- 3 tl Karwijzaad
- 30 ml Melk
- klontje(s) Boter
- snufje(s) Nootmuskaat
- naar smaak Peper en zout
- 6 el Olijfolie
- 1 el Frambozen azijn
Recept stappen
- Zet een pan water op en verwarm de oven voor op 200 C.
- Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze met wat zout in ca. 20 minuten gaar.
- Snij de ¾ spitskool in reepjes van 1 cm. Snij de prei in dunne plakjes van 0,5 cm. Hak knoflook fijn.
- Verhit in een pan 2 eetlepels olijfolie en bak de knoflook 30 seconden aan, schep dan de kool en de prei erdoor. Voeg 3 eetlepels water, het karwijzaad en zout en peper naar smaak toe. Smoor de kool met de deksel op de pan in ca. 15 min beetgaar.
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan, fruit de rest van de knoflook 30 seconden en voeg dan het gehakt toe. Bak gehakt rul en breng op smaak met peper en zout.
- Verwarm de boter. Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer er de boter en zoveel warme melk door dat er een smeuïge puree ontstaat. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en doe er achtereenvolgens een laagje puree in, hierop de helft van de kool + kookvocht, daarna het gehakt, de andere helft van de kool. Je eindigt met de rest van de puree. Schuif de ovenschotel in het midden van de oven een laat het gerecht in ca. 25 minuten een mooi bruin korstje krijgen.
- Schil de bieten en snij in zo dun mogelijke plakjes, bijv. met een mandoline of kaasschaaf.
- Maak een vinaigrette van de olijfolie, azijn, peper en zout. Schenk over de bieten. Dien op met de ovenschotel.
- Je kan ook nog wat geraspte kaas over de bovenste laag puree strooien.