Ovenschotel met paddenstoelen, romige prei-mosterd-kaassaus en waterkers
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 900 gram Frieslander aardappelen
- 250 gram peen
- 2 stuks eieren
- 1 stuks ui
- 2 stuks prei
- 100 gram Fryske kaas belegen
- 75 gram waterkers
- 500 gram kastanjechampignons en oesterzwam
- 200 ml slagroom
- naar smaak krulpeterselie
In Huis
- olie om te bakken
- 1 el mosterd
- naar smaak nootmuskaat
- scheut melk
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil de aardappels en peen en snij in gelijke stukken. Zet in een laagje gezouten water. Breng aan de kook en doe na 4 minuten de eieren erbij. Kook dan nog 10 minuten en giet af. Laat de eieren schrikken.
- Verwarm olie in een grote afdekbare koekenpan of wok. Snipper de ui en fruit zachtjes. Kerf de prei in de lengte in, spoel evt. zand ertussenuit en snij in ringen. Voeg bij de ui en laat 6-8 minuten zachtjes afgedekt gaar smoren.
- Rasp de kaas. Verwijder de dikste stelen van de waterkers en hak grof.
- Snij de kastanjechampignons in kwarten en snij grotere oesterzwammen kleiner. Verwarm olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen al omscheppend op hoog vuur aan. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de room, de geraspte kaas en mosterd bij de prei. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Leg de paddenstoelen in een ovenschaal. Schep het prei-room-kaasmengsel eroverheen. Verdeel de waterkers erover.
- Pel de eieren, snij in plakjes en verdeel erover.
- Stamp de aardappels en peen tot een smeuïge puree met een scheut melk. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de puree over de ovenschotel, maak een ruitjes patroon met een vork, besprenkel met wat olie en schuif gedurende 15 minuten in de oven tot de bovenkant bruin begint te kleuren. Zet evt. op het laatst de grillstand aan.
- Hak intussen de krulpeterselie fijn. Serveer de ovenschotel en garneer met de peterselie.