Orzotto met spek, spinazie, citroen en roodlof
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks ui
- 4 stengels bleekselderij
- 1 stuks prei
- 1 stuks citroen
- 400 gram orzo
- 300 gram spekblokjes
- 2 stronkjes roodlof
- 3 stuks mini komkommer
- 300 gram spinazie
- naar smaak peterselie
In Huis
- 1 liter kokend water
- 1 blokje (voor 500 ml) kippenbouillon
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- vinaigrette: witte wijnazijn, olijfolie extra vierge, mosterd
Recept stappen
- Bereid de bouillon voor.
- Snipper de ui en snij de bleekselderij in dunne plakjes. Verwarm olie in een wok- of hapjespan. Fruit de ui en bleekselderij een paar minuten.
- Kerf de prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg bij de ui. Hak de knoflook fijn en voeg toe. Bak alles samen nog een paar minuten.
- Rasp intussen de schil van de citroen en pers het sap (ca. 2 el bij 4p). Hou apart.
- Doe de orzo bij de groenten en schep om. Blus af met de helft (!) van het citroensap. Voeg bouillon toe tot de orzo net onder staat. Dek af en roer tussendoor. Wacht tot het vocht is opgenomen en voeg telkens nog een beetje bouillon toe tot de orzo gaar is (na 10-15 minuten). De bouillon hoeft niet op en het geheel mag een beetje smeuïg blijven.
- Bak intussen het spek (let op, je gebruikt het spek in twee gerechten) in een grote koekenpan in een beetje olie bruin. Zet even weg.
- Maak de salade. Maak de vinaigrette van (voor 4p) 1 el witte wijnazijn, 1 tl mosterd, 3 el olijfolie extra vierge, peper en zout. Verwijder het hart van de roodlof en snij in reepjes. Snij de mini komkommer in plakjes. Meng samen door de vinaigrette.
- Roer de spinazie door de orzo en laat slinken. Voeg zo nodig nog wat vocht toe.
- Breng op smaak met peper en eventueel nog wat citroensap. Roer het spek er vlak voor het serveren doorheen en garneer met de citroenrasp en wat fijngehakte peterselie naar smaak. Serveer de orzo samen met het slaatje.