Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Orzo met gekaramelliseerde prei, zonnebloem-knoflook-citroen-chilicrunch en spinazie-peen salade

Varken

  • Totale tijd minuten
Orzo met gekarameliseerde prei, zonnebloem-knoflook-citroen-chilicrunch en spinazie-peen salade | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 2 stuks prei
  • 2 stuks ui
  • 150 gram peen
  • 300 gram orzo
  • 40 gram zonnebloempitten
  • 1 stuks citroenrasp
  • 100 gram Fryske belegen kaas
  • 4 handjes spinazie

In Huis

  • 1 flinke klont boter
  • olie om te bakken
  • 0.5 tl zout
  • 1 el wijnazijn (witte of rode)
  • 2 tl mosterd
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 liter water
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 0.5 tl chilivlokjes (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Kerf de prei in de lengte in, spoel het zand er tussenuit en snij in ringen. Pel de ui en snij in halve ringen. Verwarm boter en olie in een ruime koekenpan en bak daarin de prei en ui zachtjes gedurende 20-30 minuten, hoe langer hoe lekkerder! Voeg als de ui glazig is het zout toe.
  2. Maak een vinaigrette van wijnazijn, mosterd, olijfolie extra vierge, peper en zout. Rasp of snij de peen julienne en meng vast met de vinaigrette.
  3. Breng de aangegeven hoeveelheid bouillon aan de kook en kook de orzo in ca. 7 minuten gaar.
  4. Maak de crunch. Bak de zonnebloempitten in een droog koekenpannetje tot ze bruin en knapperig zijn. Rasp intussen de citroenschil. Snij het knoflookje fijn. Voeg de knoflook en rasp op het laatst bij de zonnebloempitten en schud een paar keer om, tot je de aroma van gebakken knoflook ruikt. Draai het vuur uit. Doe de crunch eventueel nog in de vijzel en plet een beetje fijner. Breng op smaak met zout en evt. chilivlokjes als je van een beetje pittig houdt.
  5. Rasp de kaas. Je hebt meer gekregen dan nodig, lekker voor de borrel.
  6. Voeg de spinazie bij de peen.
  7. Giet de orzo af. Roer de kaas erdoor en breng op smaak met peper. Zie tip.
  8. Serveer de orzo met de gekaramelliseerde ui en prei, de crunch en de salade.
  9. Heb je wat spinazie over? Slink wat spinazie door de orzo.