Oosterse speklapjes met lauwwarme rijstsalade
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram volkoren basmatirijst
- 3 tl limoenrasp
- 3 el limoensap
- 2 tl gember
- 1 rode peper
- 4 speklapjes, Oosters gemarineerd
- 1 stronk paksoi
- 2 stronkjes roodlof
- 1 venkel
- 1 bosje radijsjes
- 1 lente-ui
In Huis
- 2 tl suiker
- 3 el zonnebloemolie
Recept stappen
- Breng 50 gram rijst pp met 100 ml gezouten water pp aan de kook. Draai het vuur zacht en laat zachtjes (met behulp van een vlamverdeler) in 20-25 minuten gaar en droog koken.
- Maak de dressing: Rasp de limoen, leg de helft apart. Pers het sap. Doe ca. 3 el sap (bij 4p) in een klein steelpannetje. Rasp de gember en voeg samen met de helft (!) van de limoenrasp bij het sap. Snij de rode peper in ringetjes en voeg samen met de suiker toe. Verwarm de dressing ca. 2 minuten totdat de suiker is opgelost. Meng de zonnebloemolie (of lichte olijfolie) erdoor. Draai het vuur uit als de suiker is opgelost.
- Verwarm olie in een koekenpan en bak de speklapjes op hoog vuur aan beide zijde bruin. Draai dan het vuur laag en laat ze zo ver uitbakken/krokant worden als je zelf lekker vindt.
- Zet de waterkoker aan. Spoel de paksoi af, snij in stukjes van 1 cm en doe in een vergiet. Overgiet met kokend water zodat het een beetje slinkt.
- Spoel de roodlof af, verwijder het kontje, halveer en snij in halve ringen. Verwijder het loof en het kontje van de venkel en snij in kleine stukjes. Snij de radijsjes in partjes.
- Doe de venkel, roodlof, radijs en paksoi in een slabak en giet de dressing eroverheen. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de rijst bij de groente als het gaar is. Snij de lente-ui in ringetjes en garneer.
- Garneer de speklapjes met de achtergehouden limoenrasp en serveer bij de rijstsalade.