Oosterse Hollandse pot: gehaktballetjes met kruidige rode kool, pittige appelmoes en gekookte aardappels
Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 2 tl venkelzaad
- 500 gram gekookte rode kool
- 500 gram Frieslander aardappels
- 6 Jonagold appels
- 2 el gember
- 400 gram Daslook gehakt
In Huis
- olie om in te bakken
- 1 el rietsuiker
- 1 kaneelstokje
- 2 steranijs
- sinaasappels
- 2 el balsamicoazijn
- 1 ui
- 2 el ketjap manis
Recept stappen
- Schil en rasp de gember. Verhit olie in de wok. Bak het venkelzaad en de helft(!) van de gember kort. Voeg de rode kool toe en roer goed. Laat zachtjes opwarmen.
- Schil de aardappels, halveer en zet op in een laagje water met zout. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar en giet af.
- Snij de appels in vieren, verwijder het klokhuis, schil de partjes en snij in stukken. Zet ze op in een pannetje met een bodempje water, de suiker, het kaneelstokje, de steranijs en flink peper. Voeg ook de andere helft van de gember toe.
- Rasp de helft van de sinaasappel, bewaar, en schil de andere helft van de sinaasappel met een dunschiller. Voeg de schillen bij de appel en bewaar de rasp. Pers het sap bij de appel. Laat de appels circa 10 minuten stoven tot een compote. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, de steranijs en de sinaasappelschillen.
- Dep het gehakt droog als dat nodig is. Rol per persoon 3 balletjes van pingpongbalformaat.
- Voeg het sinaasappelrasp bij de warme rode kool en doe in een schaal. Hou warm.
- Schroei in dezelfde wok in olie op stevig vuur de balletjes rondom bruin door af en toe de pan te schudden. Snipper intussen de ui zo fijn mogelijk. Voeg bij de ballen als ze dichtgeschroeid zijn en bak een poosje zachtjes mee. Blus als de ui glazig is af met de ketjap en een 2 of 3 keer zoveel eetlepels water.
- Serveer de gekookte aardappels met de ballen, de rode kool en de appelcompote.
- Je kan de compote ook als toetje eten met een bolletje vanille ijs, ook heel erg lekker!