Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Old school gehaktschotel met veel groenten, smeuïge puree en geraspte Fryske kaas

Snel klaar

  • Totale tijd minuten
Old school vega gehaktschotel met veel groenten smeuige puree en geraspte Fryske kaas | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Beemster Valery aardappels
  • 300 gram koolrabi
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 stuks sjalot
  • 300 gram witte kool
  • 1 blikje tomatenpuree
  • naar smaak sambal van Oma Dée
  • 300 gram paarse boerenkool
  • 150 gram Fryske belegen kaas

In Huis

  • olie om in te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 1 tl zout
  • olijfolie extra vierge
  • 2 el mosterd
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappels indien gewenst (ongeschild kan ook in dit recept). Snij in stukken. Schil de koolrabi, met name de onderkant, grondig. Zet op in een laagje gezouten water en kook in 15-20 minuten gaar.
  2. Bak in wat olie een afdekbare wok het gehakt rul. Snij de sjalot in halve ringen en hak de knoflook fijn. Voeg bij het gehakt als die rul is en bak in het vet verder. Voeg de aangegeven hoeveelheid zout toe.
  3. Snij intussen de witte kool in dunne sliertjes. Maak als de sjalotten aangebakken zijn een ruimte in het midden vrij en fruit daar de tomatenpuree een minuutje. Voeg als je dat lekker vindt ook een klein lepeltje sambal toe. Voeg de kool toe en schep goed om. Dek af en laat ca. 5 minuutjes smoren.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  5. Zet een pan met een laagje water en zout op. Spoel de boerenkoolbladeren af en ris/trek het blad van de steel. Snij het blad met een groot mes in grove in repen. Kook in ca. 5 minuten gaar.
  6. Giet de aardappels en koolrabi af en bewaar wat kookvocht (!). Stamp met een flinke scheut olijfolie extra vierge, flink kookvocht, peper, zout en een goede schep mosterd (ca. 2 el bij 4p), tot een echt smeuïge puree.
  7. Rasp de kaas, je hebt meer gekregen dan nodig. Doe het gehaktmengsel in een ingevette ovenschaal. Verdeel de boerenkool daarover. Dek af met de puree en als laatste de geraspte kaas. Bak ca. 10 minuten in de oven of tot de kaas mooi bruin is.