Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Mosselen met geroosterde Beemster Valery en frisse salade

Vis

  • Totale tijd minuten
Mosselen met geroosterde Beemster valery en frisse salade | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Beemster Valery aardappelen
  • 1 bosje tijm
  • 2 kilo mosselen
  • 1 stuks venkel
  • 2 stuk banaansjalot
  • 200 gram peen
  • 1 bosje bladselderij
  • 2 stuks little gem

In Huis

  • olie om te bakken
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el azijn
  • 1 tl mosterd
  • scheutje witte wijn (zie tip 1)
  • naar smaak mayonaise
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden.
  2. Was de aardappels en snij in wedges. Hussel in een kom goed om met een scheut olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg alle takjes tijm ertussen en bak 30-35 minuten in de oven bruin en gaar.
  3. Controleer de mosselen. Vul de wasbak met koud water en leg de mosselen erin. Mosselen die kapot zijn of komen bovendrijven dien je weg te gooien. Bij mosselen die na een tijdje niet dicht zijn gegaan (meer dan 3 minuten open): tik de mossel tegen de rand van de wasbak. Als deze dan nog steeds niet dicht gaat, gooi dan weg. Laat ze in het water staan tot gebruik.
  4. Maak in een slakom een vinaigrette van de olijfolie extra vierge, azijn, mosterd, peper en zout. Verwijder het hart en loof van de venkel, snij in dunne reepjes en voeg de helft (!) bij in de slakom. Roer goed door en zet even weg.
  5. Schil de peen en snij in dunne plakjes, doe een handje bij de venkelsalade, de rest gaat in de pan.
  6. Snij de banaansjalot in halve ringen. Bak in een grote afdekbare pan de sjalot in wat olie even aan. Voeg de peen en de rest van de venkel toe en roerbak ca. 4 minuten mee.
  7. Voeg de mosselen toe in de pan samen met een scheutje witte wijn (zie tip 1) en het bosje bladselderij. Sluit de pan, breng aan de kook en kook in ca. 8 minuten gaar. Schud tijdens het koken af en toe om. Mosselen die dicht blijven als de rest open is moeten weg.
  8. Snij de little gem in reepjes en meng bij de venkel en peen in de slakom.
  9. Serveer de mosselen met de aardappelwedges, wat mayonaise (zie tip 2) en de salade.
  10. TIP 1. Wil je geen wijn gebruiken? Water kan ook. Voeg dan een kneepje citroensap toe. TIP 2. Roer wat yoghurt, zure room of ketchup en een beetje knoflook door de mayonaise voor een lekker sausje.