Miso aubergines en broccoli met tofu en Udon noedels
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 blok tofu
- 2 el gember, geraspt
- 1 el misopasta
- 2 stuks aubergines
- 2 stronk broccoli
- 200 gram udon noedels
- 1 bakje sesamzaadjes
- 1 stuks rode peper
- 2 el limoen
- 2 stuks lente-ui
In Huis
- 4 tenen knoflook
- 4 el sesamolie
- 4 el (zonne)bloemolie
- 1 el rijstazijn
- 2 el sojasaus
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Giet de tofu af, dep droog met keukenpapier en druk alle vocht eruit door de tofu op een bord met keukenpapier te leggen, daarop weer keukenpapier en dan een snijplank erop. Leg op de snijplank zware boeken zodat alle vocht eruit wordt geperst. Laat minimaal 10 minuten uitlekken.
- Zet een grote pan water met zout op voor de noedels.
- Schil en rasp de gember. Pers de knoflook. Maak een marinade van de misopasta, zonnebloemolie, rijstazijn* en de helft(!) van de volgende ingrediënten: gember, knoflook en sesamolie*. Snij de aubergine in blokjes van 1 cm en meng goed met de marinade. Leg in een ovenschaaltje en zet op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 25 minuten in de oven.
- Verdeel de broccoli in roosjes. Meng met olie, peper en zout en leg naast de aubergine op de bakplaat. Zet voor 20 minuten terug in de oven. De aubergine moet echt zacht zijn en de broccoli mag een beetje bruinverbrand zijn.
- Kook de noedels in 12 à 14 minuten gaar. Roer goed in het begin om plakken te voorkomen. Giet en spoel koud af.
- Bak de sesamzaadjes kort in een grote droge koekenpan tot ze licht beginnen te kleuren. Doe in een bakje en gebruik de pan voor de tofu.
- Dep de tofu verder droog, snij in blokjes van 1,5 cm. Bak in een flinke laag (zonnebloem)olie in ca 5 min knapperig en lichtbruin.
- Maak de dressing. Hak de rode peper fijn. Rasp de schil van de limoen en pers het sap. Snij de lente-ui in dunne ringetjes. Meng met de sojasaus en de andere helft van de gember, knoflook en sesamolie. Meng de helft van de dressing door de tofu en de andere helft door de noedels.
- Meng de aubergineblokjes door de noedels en serveer met de broccoli en tofu. Bestrooi met de sesamzaadjes.
- Goed te weten: op de foto zie je een doorgesneden aubergine. Na het proefkoken bleek de aubergine in blokjes de smaken beter op te nemen. Vandaar dat het recept iets anders is dan de foto.
- Geen sesamolie en/of rijstazijn in huis? Gebruik dan milde olie ter vervanging van sesamolie en een schepje suiker en 1 el (bij 4p) water i.p.v. rijstazijn..