Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Mini-rijsttafel met snijbiet, atjar, tofu, pinda en sesam

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Wk 20 min rijsttafel FP

Ingrediënten

In de box

  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 300 gram witte basmatirijst
  • 1 zakje sesamzaadjes en pinda's
  • 2 blokken tofu
  • 400 gram snijbiet
  • 2 el hottie sambal paprika laos
  • 2 lente-ui

In Huis

  • 6 el azijn
  • 1 el suiker
  • 2 tenen knoflook
  • olie om te bakken
  • 0.25 bouillonblokje
  • 1 el ketjap
  • kneepje citroensap (uit een flesje)
icon package

Recept stappen

  1. Breng een pan water aan de kook voor de rijst.
  2. Doe de azijn in een pannetje en breng aan de kook. Snij de komkommer (eventueel met een kaasschaaf) in plakjes en doe in een schaal.
  3. Snij de helft (!) van de rode ui heel fijn. Snij de rode peper in halve ringetjes – laat naar smaak de pitjes zitten voor wat extra pit. Voeg beide bij de azijn, samen met de suiker. Laat de suiker goed oplossen.
  4. Schenk over de komkommer. Breng op smaak met zout en zwarte peper. Hoe langer het kan intrekken, hoe lekkerder.
  5. Kook de rijst zachtjes in 12 minuten gaar, zo nodig met behulp van een vlamverdeler. Giet af en laat afgedekt tot gebruik staan.
  6. Neem een grote koekenpan of wok. Bak de pinda’s en sesamzaadjes tot de sesamzaadjes bruinen. Laat afkoelen op een bordje, dan worden de pinda’s weer knapperig.
  7. Dep de tofu goed droog en snij in blokjes van 1 cm. Bak in dezelfde pan in zonnebloemolie rondom bruin.
  8. Snij intussen de knoflook fijn en snipper de rest van de ui. Spoel de snijbiet bladeren af. Snij de stengels in stukjes en het blad in repen.
  9. Voeg als de tofu bruin is de sambal toe (meer of minder naar smaak, deze sambal is niet heel heet). Roer om, doe over in een schaaltje en hou warm.
  10. Voeg wat verse olie toe en fruit ui en knoflook. Voeg als de ui glazig is de snijbiet toe (doe als dat lukt de stelen iets eerder dan het blad). Kruimel het halve (of kwart) bouillonblokje erbij en roer goed door. Breng op smaak met de ketjap en een kneepje citroensap.
  11. Snij de lente-ui in fijne ringetjes en zet op tafel met de rest. Laat iedereen zelf een bordje opscheppen van deze mini-rijsttafel!