Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Midden-Oosterse vegan balletjes in tomatensaus met boerenkool en volkoren basmatirijst

Vegan

  • Totale tijd minuten
Midden-Oosterse vegan gehaktballetjes in tomatensaus met boerenkool en volkoren basmatirijst | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 240 gram volkoren basmatirijs
  • 1 stuks sjalot
  • 2 el dille
  • 2 el koriander
  • 1 bakje Midden-Oosterse specerijenmengsel
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 gram vegan gehakt
  • 300 gram wortelpeterselie
  • 1 blikje tomatenstukjes
  • 200 gram boerenkool

In Huis

  • olie om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 0.5 tl chilivlokjes (optioneel)
  • 300 ml water
icon package

Recept stappen

  1. Zet 60 gram rijst pp op in 150 ml gezouten water pp. Breng aan de kook. Dek af en laat zachtjes, liefst met behulp van een vlamverdeler, gaar en droog koken in 25-30 minuten.
  2. Snipper de sjalot, dille en de koriander. Bewaar een beetje kruiden om te garneren en kneed de rest samen met de sjalot, het bakje specerijen en de helft(!) van de tomatenpuree door het vegan gehakt (bewaar de rest van de puree voor straks). NB. Het gehakt is al gezouten! Draai of liever gezegd, ‘knijp’ 3 of 4 balletjes pp. Bak in een grote afdekbare hapjespan of wok in wat olie voorzichtig rondom bruin.
  3. Schil de wortelpeterselie en snij in kleine blokjes van 0,5 cm. Hak de knoflook fijn.
  4. Haal de balletjes uit de pan als ze bruin zijn en zet even weg. Bak de knoflook en wortelpeterselie in dezelfde pan ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg indien gewenst wat chilivlokjes toe en schep af en toe om.
  5. Maak ruimte in het midden van de pan en bak de rest van de tomatenpuree eventjes aan. Voeg de tomatenstukjes, het water en de boerenkool toe. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 15 minuten zachtjes stoven. Doe de laatste 5 minuten de ballen er weer bij.
  6. Breng de stoofpot op smaak met peper en zout en serveer met de rijst.
  7. Goed om te weten: In het bakje specerijen voor 4p zit: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderzaad, 0,5 tl kaneelpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder. Bij 2p de helft.