Midden-Oosterse lams-kalfsgehaktballetjes in kruidige tomatensaus met aubergine en rijst
Lam, Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram zilvervliesrijst
- 30 gram koriander
- 100 gram appel jonagold
- 100 gram rode ui
- 400 gram lams-kalfsgehakt baharat
- 2 stuks aubergine
- 400 gram cherrytomaatjes
- 1 bakje Midden-Oosterse specerijen
- 1 stuks sinaasappel
In Huis
- 1 tl (witte) peper
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl zout
Recept stappen
- Breng de rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca.20 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
- Hak de koriander fijn (incl. steeltjes). Rasp de aangegeven hoeveelheid appel en rasp of snij de ui heel fijn. Kneed de appel en ui, samen met de helft (!) van de koriander en de aangegeven hoeveelheid (witte) peper door het gehakt. Het gehakt is al gezouten! Draai balletjes, iets kleiner dan een pingpongbal. Bak de balletjes op hoog vuur in wat olie rondom aan. Zet het vuur zacht en bak in ca. 10 min gaar.
- Snij de aubergine in blokjes van ca. 3 cm. Verwarm flink olie in een grote koekenpan of wok en bak de aubergine goed aan op middelhoog vuur. Schud af en toe om, het mag lekker bruin kleuren. Check of de aubergine zacht is en breng op smaak met zout en peper.
- Maak intussen de saus. Doe de cherrytomaatjes in de hoge beker van de staafmixer. Hak de knoflook grof en voeg toe. Staafmix samen met de rest van de koriander, de specerijen en de aangegeven hoeveelheid zout. Doe de saus bij de balletjes als ze zijn dichtgeschroeid, laat zachtjes verder sudderen.
- Snij de sinaasappel in dunne plakjes. Leg bij de saus en duw onder. Dek af en laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Serveer de rijst met de aubergine, balletjes en de saus.
- Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 4p zit 1 tl gemalen kardemom en 1 tl kurkumapoeder. In het bakje voor 2p zit de helft.