Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Midden-Oosterse kip uit de oven met labneh balletjes van zelfgemaakte hangop

Kip

  • Totale tijd minuten
Crisp 2024 Weekbox Inspiratiekrat

Ingrediënten

In de box

  • 500 ml Bulgaarse yoghurt (zie tip)
  • 1 el koriander
  • 400 gram Midden-Oosterse kippendijstukjes
  • 800 gram Beemster Valery
  • 4 stuks witlof
  • naar smaak koriander

In Huis

  • 1.5 el zeezout (voor de hangop)
  • 0.5 el za'atar specerijen (voor de hangop)
  • 0.5 el sumak of chilivlokken
  • 1 stuks rasp van citroen
  • 3 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl za'atar specerijen (voor de kip)
  • 2 el olijfolie extra vierge
  • olie om te bakken
  • 20 gram boter
  • 1 tl suiker
icon package

Recept stappen

  1. Avond ervoor (zie tip): hang een dunne (schone) theedoek of kaasdoek in een vergiet. Hang de vergiet in een kom. Schep de yoghurt in de doek en meng met de aangegeven hoeveelheid zeezout. Dek af met een huishoudfolie, zet weg en laat een nacht uitlekken.
  2. Hak de koriander fijn. Maak drie bordjes waarvan 1 met za’atar, 1 met de sumak en 1 de gehakte koriander (zie tip 2).
  3. Draai met vochtige handen balletjes van de hangop. Rol naar wens door de smaakmakers en leg op een bord. Zet in de koelkast tot gebruik.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  5. Rasp alleen het gele van de citroen (het witte is bitter) en knijp het sap uit de citroen. Pers de knoflook uit. Meng de kip met de helft van het citroensap en de helft van de rasp. Meng ook met de knoflook, za’atar, olijfolie, peper en zout. Zet weg en laat ca. 15 min marineren.
  6. Was de aardappeltjes en snij in blokjes van 2 cm. Meng met olie, peper en zout. Leg deze in een ovenschaal. Bak ca. 25 minuten in de oven. Zet een wekker op 10 minuten. Leg de kip erop en schep de overgebleven kipmarinade over de aardappels.
  7. Halveer de witlof. Verhit olie met de boter en de suiker in een koekenpan en leg hierin de witlof met het snijvlak naar beneden. Draai het vuur laag en laat ze 5 minuten met rust. Draai dan voorzichtig om en laat nog eens 5 minuten zachtjes bakken met het deksel op de pan. Check of ze gaar zijn, laat anders nog 5 minuten stoven.
  8. Serveer de kip met de aardappels, de hangopballetje en de gekaramelliseerde witlof. Garneer met de overgebleven citroenrasp en koriander.
  9. De hangopballetjes (ook wel labneh genoemd) kunnen met allerlei topping’s worden gemaakt. Denk aan gehakte olijven, pistache of walnoten, maar ook verse kruiden zoals tijm of basilicum. Bewaren kan in olijfolie of smeer het op een toastje voor de lunch of borrel.