Midden Oosterse kip-courgetteburgertjes met sumaksaus en couscoussalade
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram yoghurt
- 200 gram courgette
- 2 el muntblaadjes
- 2 el koriander
- 400 gram kipgehakt
- 200 gram peen
- 100 gram Nieuw Zeelandse spinazie (gewicht inclusief steel)
- 250 gram cherrytomaatjes
- naar smaak eikenbladsla
In Huis
- 1 teen knoflook
- 1 el sumak specerijen
- 2 el olijfolie extra vierge
- 240 gram couscous
- 2 stuks lente-ui
- 1 el komijnpoeder
- 0.5 tl cayennepeper
- 1 tl knoflookpoeder
- snufje korianderpoeder
- (plantaardige) olie om te bakken
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet de waterkoker aan.
- Maak de sumaksaus. Hak of rasp de knoflook. Meng met de yoghurt, sumak en olijfolie extra vierge goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet even weg.
- Doe de couscous met zout in een kom en overgiet met kokend water tot de korrels net onder staan. Dek af. Roer na 10 minuten los met een vork.
- Maak de burgers. Rasp de (ongeschilde) courgette grof. Knijp het vocht er goed uit. Hak de lente-ui, muntblaadjes en koriander (ook de steeltjes) fijn. Meng dit samen met de komijnpoeder, cayennepeper, knoflook- en korianderpoeder goed met het gehakt. Draai er 3 burgertjes p.p. van.
- Verwarm een laagje (plantaardige) olie in een koekenpan en bak de burgertjes* op halfhoog vuur ca. 5 minuten rondom bruin (hoeft nog niet gaar). Leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak 5-7 minuten tot ze gaar zijn.
- Schil en rasp de peen. Verwijder alleen de dikke stengels van de spinazie. Snij de cherrytomaatjes in kwarten. Meng de rauwe groenten en een flinke scheut olijfolie extra vierge door de gare couscous. Breng op smaak met peper en zout.
- Leg wat blaadjes sla op de borden. Verdeel de couscous erover (zie tip) en serveer met de burgers en sumaksaus.
- * Goed om te weten: het kipgehakt (bij 4p) is gekruid met paneermeel, zout en zwarte peper.
- Het is een flinke bak couscous. Hou je wat over? Bewaar voor de lunch met nog wat verse sla.