Midden-Oosterse ‘hybride’ gehaktballetjes in tomatensaus met spinazie en basmatirijst
Rund, Kip, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram witte basmatirijst
- 400 gram Midden-Oosters gekruid kip-rundergehakt
- 300 gram koolrabi
- 2 stengels bleekselderij
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 gram cherrytomaatjes
- 400 gram spinazie
In Huis
- 1 stuks ei (optioneel)
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 1 tl chilivlokjes (optioneel)
- 300 ml water
Recept stappen
- Zet 75 gram rijst pp op in 150 ml water pp. Breng aan de kook en voeg zout toe. Dek af en laat zachtjes, liefst met behulp van een vlamverdeler, gaar en droog koken in ca. 10 minuten.
- Draai van het gekruide gehakt 4 of 5 balletjes pp. Het gehakt is al gezouten! Bak in een grote hapjespan of wok in wat olie rondom bruin.
- Schil de koolrabi goed (vooral het onderste draderige deel) en snij in blokjes van ca. 0,5 cm en de bleekselderij in halve maantjes. Hak de knoflook fijn.
- Haal de balletjes uit het braadvet als ze bruin zijn en zet even weg. Bak de knoflook, bleekselderij en koolrabi in het braadvet ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg indien gewenst wat chilivlokjes toe en schep af en toe om.
- Maak ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree eventjes aan. Halveer intussen de cherrytomaatjes. Voeg het water toe samen met de tomaatjes. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 10 minuten stoven. Voeg de laatste paar minuten de ballen weer toe. Roer de spinazie er (zo nodig in porties) doorheen en laat slinken.
- Breng de stoofpot op smaak met peper en zout en serveer met de rijst.
- Goed om te weten: In het gehakt voor 4p zit: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderzaad, 0,5 tl kaneelpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder en zout. Bij 2p de helft.