Midden-Oosterse ‘hybride’ gehaktballetjes in tomatensaus met palmkool en volkoren basmatirijst
Rund, Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 240 gram volkoren basmatirijst
- 2 el dille
- 2 el koriander
- 400 gram Midden-Oosters gekruid kip-rundergehakt
- 300 gram koolrabi
- 2 stengels bleekselderij
- 200 gram palmkool/cavolo nero
- 2 el tomatenpuree
- 250 gram cherrytomaatjes
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 1 tl chilivlokjes (optioneel)
- 300 ml water
Recept stappen
- Zet 60 gram rijst pp op in 150 ml water pp. Breng aan de kook en voeg zout toe. Dek af en laat zachtjes, liefst met behulp van een vlamverdeler, gaar en droog koken in 25-30 minuten.
- Snipper de dille en de koriander. Bewaar een beetje om te garneren en kneed de rest door het gekruide gehakt. Let op het is al gezouten! Draai 4 of 5 balletjes pp. Bak in een grote hapjespan of wok in wat olie rondom bruin.
- Schil de koolrabi goed (vooral het onderste draderige deel) en snij in blokjes van ca. 0,5 cm en de bleekselderij in halve maantjes. Hak de knoflook fijn.
- Haal de balletjes uit het braadvet als ze bruin zijn en zet even weg. Bak de knoflook, bleekselderij en koolrabi in het braadvet ca. 5 minuten op laag vuur. Voeg indien gewenst wat chilivlokjes toe en schep af en toe om.
- Verwijder met een groot mes de dikke nerf uit de palmkoolbladeren en snij het blad daarna in dunne reepjes.
- Maak ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree eventjes aan. Halveer intussen de cherrytomaatjes. Voeg het water toe samen met de tomaatjes en de palmkool. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 15 minuten stoven. Doe de laatste 5 minuten de ballen er weer bij.
- Breng de stoofpot op smaak met peper en zout en serveer met de rijst.
- Goed om te weten: In het gehakt voor 4p zit: 2 tl komijnpoeder, 2 tl paprikapoeder, 1 tl korianderzaad, 0,5 tl kaneelpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl uienpoeder en zout. Bij 2p de helft.