Midden-Oosterse groentestoof met snelle ingemaakte citroenschil en tahin-yoghurtsaus
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks citroen
- 1 stuks sjalot
- 300 gram bataat
- 200 gram knolselderij
- 1 bakje specerijen
- 200 gram regenboogpeen
- 200 gram bulgur
- 3 el tahin
- 1 bakje yoghurt
- 3 el peterselie
- 2 el muntblaadjes (gehakt)
- 1 bakje groene olijven
In Huis
- 1 el (grof) zeezout
- olie om in te bakken
- 3 teentjes knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- 350 ml kokend water
Recept stappen
- NB. Je hebt veel te snijden in dit gerecht. Vraag hulp om de kooktijd te verminderen!
- Maak sliertjes van de citroenschil met een dunschiller (alleen het geel, het wit is bitter!) en pers de citroen uit. Verwarm een klein afdekbaar soeppannetje, zet de citroenschil op met de helft (!) van het sap en het zeezout. Roer tot het zout is opgelost, dek af en laat ca. 10 min sudderen tot de schillen zacht zijn.
- Snipper de sjalot. Verwarm olie in een afdekbare braadpan en fruit de sjalot zachtjes. Zet de waterkoker aan.
- Hak de knoflook. Schil en snij de bataat en knolselderij in blokjes van 2 cm. Voeg de knoflook en specerijen toe en fruit kort mee met de ui. Voeg de bataat en knolselderij toe.
- Schil en snij de pastinaak en peen in halve maantjes van 1 cm dik. Voeg toe.
- Haal de citroenschillen uit de pan en bewaar het overgebleven vocht! Voeg de schillen toe aan de stoof. Verkruimel het bouillonblokje erover en voeg het kokende water toe. Dek af en laat ca. 25 min gaar sudderen. Voeg tussentijds een scheutje water toe als nodig, het mag niet droog koken.
- Zet 50 gram bulgur pp met 100 ml water pp op. Voeg zout toe, breng aan de kook en draai het vuur tot laag. Laat in ca. 10 min afgedekt gaar en droog koken (eventueel met behulp van een vlamverdeler).
- Meng de tahin door de yoghurt en breng op smaak met wat van het overgebleven citroensap van stap 1, evt. zout en peper.
- Hak de peterselie (incl. dunne steeltjes) en muntblaadjes. Hou een paar blaadjes apart voor garnering. Hak de olijven grof en roer samen met de kruiden door de bulgur.
- Breng de stoof op smaak met wat van het overgebleven (zoute) citroenvocht, peper en eventueel nog zout (proef eerst!). Serveer met de bulgur en het yoghurt-tahin sausje en garneer met peterselie en muntblaadjes.
- Goed om te weten: het bakje specerijen bevat 1 tl kurkuma, 1 tl paprikapoeder, 2 tl ras el hanout bij 4p (2p de helft).