Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Marokkaans (gekruide) erwtensoep, wortelsalade en speltbrood met knoflookolie

Vegetarisch, Vegan

  • Totale tijd minuten
Wk 2 Erwtensoep met brood en sla

Ingrediënten

In de box

  • 2 sjalotten
  • 300 gram knolselderij
  • 150 gram aardappel
  • 1 el korianderzaad
  • 300 gram spliterwten
  • 200 gram peen
  • 1 speltbrood
  • 1 zakje gemengde sla
  • 3 el koriander

In Huis

  • 3 teentjes knoflook
  • olie om te bakken
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0.25 tl chilivlokjes of -poeder
  • 1.5 liter kokend water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 el witte wijnazijn
  • 0.5 tl komijnpoeder
  • 8 el olijfolie (extra vierge)
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de sjalot en hak 2/3 van de knoflook fijn. Fruit in voldoende olie in een soeppan met dikke bodem zachtjes aan. Plet de korianderzaadjes in een vijzel en voeg toe, samen met de paprikapoeder en chilivlokjes- of poeder (van die laatste meer of minder naar smaak). Fruit even mee.
  2. Voeg de aangegeven hoeveelheid water (evt. uit de waterkoker), de bouillonblokjes en de spliterwten toe en breng aan de kook. Laat ca 30 minuten koken met de deksel op de pan op laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren, want de spliterwten zakken naar de bodem en branden dan snel aan. Mocht de soep teveel indikken, dan kun je evt. nog wat water toevoegen.
  3. Schil de knolselderij en de aardappel snij in kleine blokjes. Voeg bij de spliterwten.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  5. Schil en rasp de peen in een slakom en voeg de witte wijnazijn, komijnpoeder en wat zout toe. Laat intrekken.
  6. Bak het brood in de oven gedurende 15 minuten af.
  7. Pers de andere 1/3 van de knoflook en meng met de helft van de extra vierge olijfolie en wat peper en zout. Zet weg.
  8. Hak de korianderblaadjes grof en zet ook weg voor later.
  9. Meng de andere helft van de extra vierge olijfolie door de geraspte peen en meng met de gemengde sla.
  10. Controleer of de spliterwten gaar zijn* en pureer de soep. Breng op smaak met peper en zout.
  11. Snij het brood in stukken. Serveer de soep met de sla en het brood met de knoflookolie en strooi wat korianderblad over de soep.
  12. Zijn de spliterwten nog niet gaar? Ruim dan alvast het aanrecht op en dek de tafel