Maaltijdsoep met Kollumer erwten, bouquet garni, palmkool, penne en Âlde Fryske kaas
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks ui
- 200 gram knolselderij
- 4 takjes peterselie
- 4 takjes oregano
- 4 takjes tijm
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 300 gram palmkool
- 200 gram penne volkoren
- 60 gram Âlde Fryske kaas
- 1.5 potjes Kollumer erwten
In Huis
- olie om te bakken
- 3 teentjes knoflook
- 1200 ml kokend water
- 2 blokjes paddenstoelen- (of groente) bouillon
- 1 el balsamicoazijn
- 1 tl bruine suiker
Recept stappen
- Zet de waterkoker aan.
- Verwarm olie in een soeppan. Snipper en fruit de ui heel zachtjes minimaal 5 minuten. Schil en snij de knolselderij in blokjes van 0,5 cm, bak mee. Maak een bouquet garni (zie tip 1) van de peterselie, oregano en tijm.
- Hak de knoflook en voeg toe. Maak ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree even mee zodat het zuur er wat af gaat.
- Voeg het kokende water, bouillonblokje, bouquet garni, tomatenblokjes, balsamico-azijn en de bruine suiker (gewone mag ook) toe. Dek af, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
- Spoel de palmkool af en snij met een scherp mes de nerf ertussenuit. Snij het blad in dunne reepjes en voeg met de penne (zie tip 2) bij de kokende soep. Kook ca. 10 minuten totdat de palmkool en penne gaar zijn.
- Rasp de kaas.
- Giet de Kollumer erwten af. Roer op het laatst door de soep en warm mee.
- Verwijder het bouquet en breng op smaak met peper en zout. Serveer de soep met de kaas en wat druppeltjes olijfolie.
- 1: Bind de kruiden samen met keukentouw (bouquet garni). Heb je dat niet in huis? Doe de takjes er dan los in, maar zorg dat je ze er voor het serveren uitvist. 2: Voeg meer penne naar smaak toe voor grote eters.