Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Luikse balletjes in appelstroopjus met gebakken witlof en aardappelwedges

Rund, Varken, Eva's Keukenkast

  • Totale tijd minuten
Wk44 Luikseballetjesinappelstroopjusmetaardappelwedgesengebakkenwitlof optimized

Ingrediënten

In de box

  • 1 kilo Agria aardappelen
  • 20 Luikse balletjes (half-om-half)
  • 1 ui
  • 1 tl verse tijm
  • 4 jeneverbessen
  • 2 el appelstroop
  • 5 stronkjes witlof
  • 1 stronk broccoli

In Huis

  • boter om te bakken
  • 3 el olijfolie om te bakken
  • 0.33 blokje runderbouillon
  • 0.75 tl gedroogde oregano
  • 300 ml water
  • 3 el natuurazijn (of witte wijnazijn)
  • 2 tl donkere basterdsuiker
  • 1 laurierblad
  • 1 tl maizena (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 230-250 graden. Was de Agria aardappels en snijd in wedges. Meng in een mengkom met olie, peper en zout en spreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak 25-30 minuten. Zet de wekker op 15 minuten, dan gaat de witlof erbij.
  2. Smelt de boter en olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin – ze hoeven nog niet gaar te zijn. Schep ze uit de pan.
  3. Snipper de ui. Fruit in het bakvet van het gehakt. Voeg de tijm (gerist), oregano, jeneverbessen en runderbouillon toe. Giet er het water en de (natuur)azijn bij en voeg de donkere basterdsuiker en de appelstroop toe. Breng de saus aan de kook en roer tot de appelstroop gesmolten is. Leg de gehaktballetjes in de jus samen met het laurierblad. Laat 10 minuten met de deksel op de pan stoven, keer de balletjes om en laat nog 10 minuten garen. Los als je het in huis hebt de maizena op in een paar eetlepels water en roer door de jus om die iets te binden.
  4. Snijd intussen de witlofjes in vieren en smeer in met olie en wat zout. Leg als de wekker gaat bij de aardappels en bak ca. 10 minuten mee.
  5. Serveer de witlof met de aardappels en de Luikse balletjes in appelstroopjus.
  6. GOED OM TE WETEN: Slager Jan is zo vriendelijk geweest het gehakt te kruiden volgens recept van Eva: uitje, witbrood, melk, peterselie, mosterd, ketjap manis, zout en peper.
  7. NB. in het bakje jeneverbessen zitten er meer dan wat je nodig hebt!
  8. Is witlof een brug te ver voor de kinderen? Kook de meegeleverde broccoli voor ze!