Linzen-boerenkoolpotje met salie-kaas broodjes en knoflookpaddenstoeltjes
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks ui
- 300 gram wortelpeterselie
- 300 gram kastanjechampignons
- 200 gram boerenkool
- handje salie
- 1 stuks landbrood
- 150 gram Windracht 10 kaas
- 5 el walnotenolie
- 2 blikje groene linzen
- kneepje citroensap
In Huis
- olie om te bakken
- 2 tl gedroogde tijm
- 4 teentjes knoflook
- 4 el (milde) olijfolie
- 50 gram Boter
- 1 tl zout
- 2 tl mosterd
- 2 el balsamicoazijn
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Verwarm olie in een wok. Snipper de ui en fruit zachtjes aan. Schil de wortelpeterselie en snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de ui en fruit zachtjes verder. Voeg zout en peper toe.
- Halveer grote champignons. Pers de helft(!) van de knoflook en meng met de (milde) olijfolie, peper zout en gedroogde tijm. Meng met de champignons in een ovenschaaltje en zet 10-15 minuten in de oven.
- Voeg de boerenkool bij de ui en wortelpeterselie. Schep op hoog vuur even om, draai het vuur lager, voeg een klein scheutje water toe, dek af en laat in ca. 10 minuten gaar smoren.
- Smelt de boter zachtjes in een steelpannetje en voeg de salie toe. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Snij het brood in plakken en verdeel over een ovenrooster. Rasp de kaas. Haal de salie uit de boter en giet de salieboter voorzichtig over de broodjes. Verdeel de kaas erover en leg ca. 8 minuten in de oven.
- Maak de knoflookvinaigrette voor bij de linzen. Knijp de resterende knoflook in kommetje of vijzel en meng/druk daar (met een lepel) het zout goed doorheen (ja, echt 1 tl bij 4p!). Zo komt de smaak van de knoflook goed naar voren. Klop er eerst de mosterd door en klop vervolgens de balsamicoazijn en de walnotenolie erdoor. Zet even weg.
- Giet de linzen af. Check of de boerenkool gaar genoeg is naar je smaak en voeg de linzen toe. Warm ze mee. Draai het vuur uit en roer de vinaigrette erdoor. Proef. Heeft het nog een zuurtje nodig? Knijp er een beetje citroensap bij.
- Haal de champignons uit de oven en bestrooi met peper en zout uit de molen. Serveer met de saliebroodjes, linzen en boerenkool.