Libanese vega gehaktballetjes in yoghurtsaus met pitabrood en ovengroenten
Vegetarisch
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 500 gram Frieslander kruimige aardappels
- 2 stuks aubergine
- 1 stuks courgette
- 2 stuks kardemompeulen
- 1 bakje komijnzaad
- 1 stuks ui
- 400 gram PLNT vegetarisch gehakt
- 500 gram Griekse yoghurt
- ter garnering koriander en dille
- 4 stuks volkoren pita
In Huis
- olie om te bakken
- 1 el bloem
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Schil de aardappels en snij in stukken van 2 cm. Snij de aubergine in de lengte in vieren en dan in plakjes van ca. 2 cm. Doe hetzelfde met de courgette. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rijkelijk met olie, zout en peper. Bak in 25-30 min gaar en schep tussentijds om.
- Haal de kardemompeulen uit het bakje. Rooster het komijnzaad kort in een droge koekenpan. Plet de kardemompeulen en haal de zaadjes uit het schilletje. Hou ¼ van het komijnzaad achter voor garnering. Stamp de rest samen met de kardemomzaadjes in een vijzel.
- Snipper de ui fijn. Kneed de gevijzelde specerijen, ui en peper door het vega gehakt. (Let op! Het gehakt bevat al wat zout) Draai 3 balletjes p.p.
- Verwarm olie in een braad- of hapjespan. Bak de balletjes rondom bruin en haal ze uit de pan. Doe de yoghurt in de pan, roer de bloem erdoor en laat ca. 5 min zachtjes sudderen. Roer af en toe door. Doe de balletjes terug in de pan en laat nog ca. 5 min afgedekt sudderen.
- Hak de koriander en dille grof (zie tip).
- Haal de groenten uit de oven en draai naar de grillstand. Snij de pitaboordjes in repen en bak af onder de grill (of gebruik de broodrooster).
- Check de yoghurtsaus op peper en zout. Garneer met de achtergehouden komijnzaadjes en de gehakte koriander en dille.
- Serveer de Libanese vega gehaktballetjes in yoghurtsaus met de ovengroenten en aardappels en het pitabrood om te dippen.
- Goed om te weten: in het bakje zit 4 tl komijnzaad en 2 kardemompeulen, in het 2p bakje de helft.
- Een fijn gesneden rood uitje is ook lekker ter garnering van de balletjes in yoghurtsaus. Hele dunne ringen bijvoorbeeld.