Libanese lams-kalfsgehaktballetjes in yoghurtsaus met Turks brood en ovengroenten
Lam, Kalf
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 2 stuks aubergine
- 2 stuks courgette
- 2 stuks kardemompeulen
- 1 bakje komijnzaad
- 1 stuks sjalot
- 2 el dille
- 400 gram lams-kalfsgehakt
- 500 gram Griekse yoghurt
- 3 el koriander
- 1 stuks Turks brood
In Huis
- om te bakken olie
- 1 el bloem
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de aubergine in de lengte in vieren en dan in plakjes van ca. 2 cm. Doe hetzelfde met de courgette. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel rijkelijk met olie, zout en peper. Bak in 25-30 min gaar en schep tussentijds om.
- Haal de kardemompeulen uit het bakje. Rooster het komijnzaad kort in een droge koekenpan. Plet de kardemompeulen en haal de zaadjes uit het schilletje. Hou ¼ van het komijnzaad achter voor garnering. Stamp de rest samen met de kardemomzaadjes in een vijzel.
- Snipper de sjalot fijn en hak de dille. Meng het gehakt met de gevijzelde specerijen, sjalot, dille, peper en zout. Draai 3 balletjes p.p..
- Verwarm olie in een braad- of hapjespan. Bak de balletjes rondom bruin en haal ze uit de pan. Doe de yoghurt in de pan, roer de bloem erdoor met een garde en laat ca. 5 min zachtjes sudderen. Roer af en toe. Doe de balletjes terug in de pan en laat nog ca. 5 min afgedekt sudderen.
- Hak de koriander grof (zie tip).
- Haal de groenten uit de oven en draai naar de grillstand. Snij het Turks brood open en besprenkel de helften met wat olie. Leg kort onder de grill.
- Check de yoghurtsaus op peper en zout. Garneer met de achtergehouden komijnzaadjes en koriander.
- Serveer de Libanese gehaktballetjes in yoghurtsaus met het Turks brood om te dippen en de ovengroenten.
- een fijn gesneden rood uitje is ook lekker ter garnering van de balletjes in yoghurtsaus. Hele dunne ringen bijvoorbeeld.