Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Libanese gehaktballetjes met Zhoug, bulgur en Arabische wortelsalade

Rund

  • Totale tijd minuten
De_Krat_20181129-10794-Gemak

Ingrediënten

In de box

  • 500 g rundergehakt
  • 1 stuk(s) rode ui
  • 400 g winterpeen
  • 1 el koriander
  • 2 el munt
  • 1 stuk(s) rode peper
  • 1 flesje(s) basilicumolie

In Huis

  • 3 teentje(s) knoflook
  • 1 tl suiker
  • 1 el citroensap
  • 5 el olijfolie
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 25 g peterselie
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl piment
  • 2 el olie
  • snufje(s) komijnpoeder
  • snufje(s) kardemompoeder
  • snufje(s) kruidnagelpoeder
  • 1 el water
  • 1 stuk(s) citroen
  • naar smaak peper
  • naar smaak zout
icon package

Recept stappen

  1. Maak het gehakt. Pers de knoflook, hak de peterselie fijn en hak een kleine rode ui zeer fijn.
  2. Meng het gehakt met ui, knoflook en de overige ingrediënten, behalve de olie. Maak er dan kleine gehaktballetjes van, plm ter grootte van een golfbal. Zet 30 minuten in de koelkast om op te laten stijven.
  3. Maak in de tussentijd de Zhoug. Hak de knoflook fijn en doe met de koriander, rode peper, basilicumolie en de rest van de ingrediënten in de keukenmachine. Meng tot een grove pasta.
  4. Snijd de winterpeen in de lengte door de helft en dan in plakjes. Kook de peen in een pan met water en wat zout net aan gaar. Laat ze goed uitlekken.
  5. Meng een dressing van het citroensap, suiker, geperste knoflook, olie peper en zout en meng dit door de warme peen. Doe de peen op een platte schaal. Besprenkel met oranjebloesem en bestrooi met wat vers gehakte munt.
  6. Verhit de olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes om en om bruin en gaar in ca. 20 minuten
  7. Bereid de bulgur volgens gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meng met wat basilicumolie en citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer de bulgur met de salade en de gehaktballetjes met de Zhoug.
  9. Voor de wortelsalade: 1 el oranjebloesemwater, ½ teentje knoflook, 1 tl kristalsuiker, ½ el citroensap, 3 el olijfolie