Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Lenterisotto met soepasperges, tuinbonen, venkel, prei, frisse kruiden, citroen en kaas van de Graafstroom

Vegetarisch, Snel klaar

  • Totale tijd minuten
Lenterisotto met asperges en kaas | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 1.5 stuks sjalot
  • 1 stuks venkel
  • 2 stuks prei
  • 300 gram Blue Japonrijst
  • 600 gram soepasperges
  • 1 stuks citroen
  • 1 bosje dille en bieslook
  • 200 gram spitskool
  • 1 potje tuinbonen
  • 120 gram Graafstroom extra belegen kaas

In Huis

  • olie om te bakken
  • 1200 ml kokend water
  • 2 blokje (let op!) groentebouillon
  • 2 teen knoflook
  • 2 el witte wijn(azijn)
  • 1 klont boter
  • 1 el bloem (zie culi-tip)
icon package

Recept stappen

  1. Snipper de sjalot. Verwarm olie in een afdekbare wok- of hapjes pan en fruit zachtjes. Verwijder het hart en loof van de venkel en snij in repen, voeg toe. Kerf de prei in de lengte in, spoel zand ertussenuit, snij in ringen en voeg toe. Bak zachtjes verder.
  2. Bereid de bouillon voor. Zet een pan met een laagje water op voor de asperges.
  3. Hak de knoflook fijn. Voeg bij de groenten samen met de rijst. Schep om tot de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn(azijn). Laat verdampen en voeg ca. de helft van de bouillon toe. Dek af en kook zachtjes tot de bouillon is opgenomen (schep af en toe om). Voeg nieuwe bouillon bij de rijst wanneer dat nodig is. De rijst heeft ongeveer 20 minuten nodig om gaar te worden. Ze mag nog wat vochtig blijven en de bouillon hoeft niet op.
  4. Verwijder de onderste 2 à 3 cm van de soepasperges. Schil goed, snij in stukken van ca. 2 cm en kook in ca. 6 minuten gaar. Giet af en hou apart.
  5. Rasp de citroen. Hak de dille en bieslook fijn. Hou apart.
  6. Snij de spitskool in dunne sliertjes. Roer door de risotto en gaar een paar minuten mee – voeg zo nodig nog een schepje bouillon toe. Giet de tuinbonen af en warm mee met de rijst.
  7. Rasp de kaas en meng de helft door de risotto als deze gaar is (of maak kaaswafeltjes, zie tip). Voeg een goede klont boter toe, zet het vuur uit en dek af.
  8. Breng de risotto op smaak met peper, zout, de citroenrasp en evt. een kneepje citroensap. Schep de aspergestukjes er voorzichtig doorheen en garneer royaal met de verse kruiden en rest van de kaas.
  9. Let op: Sommige bouillonblokjes zijn voor 1 liter, in plaats van een halve liter water.
  10. Culi-tip: Maak kaaswafeltjes. Rasp de kaas en meng met de bloem. Verhit een grote koekenpan met goede anti-aanbaklaag. Smeer licht in met olijfolie. Schep snel met een eetlepel 2 à 3 hoopjes kaas per persoon in de pan. Druk een beetje plat. Bak ca. 1 minuut aan één kant en draai dan nog ca. 30 seconden om, totdat je knapperige wafeltjes hebt. Leg de wafeltjes nog even op een keukenpapiertje.