Kushari (Egyptisch street food) en courgettesalade met munt
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 3 stuks ui
- 100 gram basmatirijst (zie tip)
- 250 gram peen
- 1 stuks groene peper
- 1 blikje tomatenpuree
- 6 stuks tomaten
- 200 gram volkoren conchigliette
- 1 stuks courgette
- 10 gram munt
- 1.5 pot linzen
- 15 gram peterselie
In Huis
- (vegan) boter en olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
- 2 el rode wijnazijn
- scheut olijfolie extra vierge
- kneepje citroensap (mag uit een flesje)
Recept stappen
- Snij 2/3de van de uien in dunne ringen en snipper de rest. Hou de gesnipperde ui apart. Verwarm een klont boter en wat olie in een koekenpan en fruit de uienringen met wat zout zachtjes (hoe langer, hoe lekkerder).
- Breng een pan water met zout aan de kook voor de pasta.
- Zie tip. Heb je de rijst al gekookt, sla deze stap dan over. Breng de rijst aan de kook in een dubbele hoeveelheid water (zie tip). Kook zachtjes in 10 minuten droog en gaar, liefst met behulp van een vlamverdeler.
- Verwarm olie in een andere (afdekbare) koekenpan (of wok) en fruit de gesnipperde ui. Schil en snij de peen in dunne halve maantjes, voeg toe. Hak de knoflook en groene peper fijn, voeg toe.
- Maak ruimte in het midden van de pan en fruit de tomatenpuree een minuutje aan. Blus af met de rode wijnazijn. Snij de tomaten in stukjes, voeg toe. Dek af en laat zachtjes pruttelen. Breng vlak voor serveren goed op smaak met peper en zout.
- Kook de conchigliette al dente in 7-8 minuten. Giet af.
- Snij de courgette in dunne plakjes. Meng met een scheut olijfolie extra vierge en breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout. Garneer met grof gescheurde muntblaadjes.
- Giet de linzen af en warm even mee met de rijst. Hak de peterselie fijn.
- Serveer de rijst, linzen en pasta met het tomatenmengsel. Top af met de uienringen en bestrooi met peterselie.
- Serveer de Kushari met de courgettesalade.
- Je eet 2x rijst deze week. Kook alvast alle rijst om tijd te besparen. Bewaar de rijst voor het andere gerecht in een bakje in de koelkast en warm even op voor gebruik.