Kruidige tabouleh van gierst met kikkererwten, olijven, knoflooksaus en salade van komkommer, tomaat en gele paprika
Vegetarisch, Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 240 gram gierst
- 1 bakje Tabouleh specerijen
- 1 stuks rode ui
- 1 potje kikkererwten
- 2 doosjes rozijnen
- 200 gram yoghurt
- 15 gram munt
- 4 stuks romatomaat
- 1.5 stuks gele paprika
- 1.5 stuks komkommer
- 1 bakje olijven
In Huis
- 500 ml water
- 4 el rode wijnazijn
- 2 tl gedroogde oregano
- olie om te bakken
- 0.5 tl paprikapoeder
- mespuntje chilipoeder (optioneel)
- 4 el mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 3 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Rooster de gierst in een droge steelpan op matig vuur gedurende 4-5 (!) minuten. Blijf erbij, pas op dat ze niet verbranden. Voeg in de laatste minuut de tabouleh specerijen toe en bak even mee. Voeg de aangegeven hoeveelheid water met een flinke snuf zout toe en roer goed door. Breng het water aan de kook, doe de deksel op de pan en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Laat daarna afgedekt nog 10 minuten staan.
- Halveer intussen de rode ui en snij in dunne halve ringen. Doe in een kommetje met de rode wijnazijn, oregano, peper en zout. Zet weg.
- Spoel de kikkererwten af en dep goed droog. Rooster de kikkererwten op middelhoog vuur in een droge koekenpan 10-15 minuten. Voeg – als de kikkererwten goudbruin zijn - een scheut olie, de paprikapoeder en optioneel chilipoeder toe en bak nog ca. 5 minuten. Laat afkoelen op een bord (evt. met keukenpapier) tot knapperig.
- Wel de rozijntjes 10 min in een kommetje heet water. Giet af en zet even apart.
- Doe de kokosyoghurt in een bakje met de vegan mayonaise, zout en peper. Pers er een klein teentje knoflook bij (verwijder zo nodig het bittere groene loofje). Hak de muntblaadjes fijn en voeg de helft (!) toe.
- Snij de tomaten in partjes en de paprika in dunne reepjes. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snij in halve maantjes. Halveer de olijven. Doe alles in een slakom. Meng vlak voor (!) het serveren de azijn met ui en de olijfolie extra vierge erdoor. Snij naar smaak wat reepjes van de radicchio en meng door de salade.
- Roer de gierst los met een vork. Meng met de rozijntjes, de kikkererwten en de overgebleven munt. Serveer met de salade en maak af met een goede schep saus.
- In het specerijenbakje voor 2p zit ½ tl gemalen komijnzaad, ½ tl gemalen korianderzaad, ½ tl, paprikapoeder, ¼ tl knoflookpoeder, ⅛ paprikapoeder, ¼ tl knoflookpoeder, ⅛ tl kaneel, 1/16 tl chilipoeder, 1 tl gedroogde tijm, ⅛ tl zwarte peper, ¼ tl venkelzaad. In het bakje voor 4p zit het dubbele.