Kritharaki (orzo) met courgette, rucola, tomaatjes, olijven en oregano- muntolie
Vegan
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 15 gram oregano
- 10 gram munt
- 1 stuks rode ui
- 400 gram orzo
- 1 bakje zwarte olijven
- 100 gram rucola
- 1 stuks aubergine
- 2 stuks courgette
- 400 gram cherrytomaatjes
- 1 potje kikkererwten
In Huis
- 100 ml olijfolie extra vierge
- 1 liter kokend water
- 2 blokjes (voor 500 ml) groentebouillon
- olie om te bakken
- 3 teentjes knoflook
- 2 tl tijm (gedroogd)
- scheutje/kneepje witte wijn of citroensap
Recept stappen
- Hak de oregano- en muntblaadjes fijn en meng met de olijfolie extra vierge, peper en zout. Zet weg.
- Bereid de bouillon voor.
- Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de rode ui en fruit zachtjes. Hak de knoflook fijn, voeg toe. Bestrooi met de tijm.
- Voeg de orzo toe en schep om. Voeg een scheutje witte wijn of kneepje citroensap toe. Voeg zoveel bouillon toe dat het net onder staat, dek af en zet het vuur zacht. Voeg steeds een schep bouillon toe als het dreigt droog te koken. De orzo heeft ca. 10 minuten nodig om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op en het geheel mag een beetje nat en smeuïg blijven.
- Halveer de olijven.
- Snij de aubergine in dunne kwart maantjes. Verwarm olie in een koekenpan en bak ca. 5 minuten op hoog vuur. Snij intussen de courgette iets grover dan de aubergine en bak nog ca. 5 minuten mee. Bak als de aubergine goed gaar is de tomaatjes in het geheel nog een paar minuutjes mee tot ze wat zachter worden. Voeg op het laatst de olijven en kikkererwten met aanhangend vocht toe, warm kort mee en breng op smaak met peper en zout.
- Roer, als de orzo beetgaar is, de rucola er doorheen (bewaar een plukje ter garnering). Breng op smaak met peper, zout en wat olijfolie extra vierge. Schep de courgette, aubergine, tomaatjes en olijven er voorzichtig doorheen. Besprenkel royaal met de oregano-muntolie en serveer met een plukje rucola.
- SNELTIP: Leg de takjes in zijn geheel in de olie en verwijder vlak voor het serveren.