Krieltjessalade met venkel, courgette, tomaatjes, komkommer, spinazie en Syrische grillkaas
Vegetarisch, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks venkel
- 600 gram krieltjes
- 10 gram dille
- 0.5 stuks komkommer
- 1 stuks courgette
- 250 gram snoeptomaatjes
- 200 gram spinazie
- 300 gram Syrische grillkaas (uit NL!)
In Huis
- 1 teen(tje) knoflook
- 2 tl mosterd
- 2 el mayonaise
- 2 el witte wijnazijn
- 4 el olijfolie extra vierge
- olie om te bakken
Recept stappen
- Zet een pan met een laagje gezouten water op voor de krieltjes en venkel.
- Verwijder het loof en kontje van de venkel en snij de helft(!) in dunne plakjes. Was de krieltjes en halveer grote exemplaren. Kook de krieltjes en plakjes venkel vanaf dat het water kookt in ca. 6 minuten gaar (zie tip). Giet af en laat droogstomen.
- Hak de dille en knoflook grof. Mix de dille, knoflook, mosterd, mayo, witte wijnazijn en olijfolie extra vierge in het bakje van de staafmixer tot een gladde vinaigrette. Voeg als nodig nog wat olie of water toe en breng op smaak met zout en peper.
- Snij de rest van de venkel in kleine stukjes en de komkommer in kleine blokjes, meng alvast door de vinaigrette.
- Snij de courgette in halve maantjes van 1 cm dik en bak in een koekenpan in wat olie ca. 5 minuten gaar. Bak de laatste paar minuten de tomaatjes mee zodat ze wat zachter worden. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng eerst de krieltjes en venkel door de vinaigrette en vervolgens voorzichtig de spinazie (even grof hakken), courgette en tomaatjes. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog een scheut goede olijfolie.
- Zorg dat de tafel is gedekt voordat je met de grillkaas begint zodat je ze direct kan serveren (anders worden ze taai). Verwarm de eerder gebruikte koekenpan. Halveer de blokken grillkaas en smeer in met olie. Bak aan alle kanten tot ze een goudbruin zijn en krokant korstje hebben. Verdeel over de salade en serveer.
- Je kan de venkel ook gaar stomen in de pan waar je de aardappelen in kookt. Hang een zeef boven het water en dek de pan goed af (of gebruik een stoompan). Zo behoudt de venkel meer voedingswaarden.