Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Knoflooklinzen met tomaatjes, paprika, notenballetjes en vegan dille-yoghurtsaus

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten

Ingrediënten

In de box

  • 280 gram groene linzen
  • 1 bakje paneermeel
  • 200 gram noten/zaden mix
  • 400 gram wortel geel
  • 4 stengels bleekselderij
  • 2 stuks paprika
  • 10 gram dille
  • 150 ml Bulgaarse yoghurt
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 1 zakje rucola

In Huis

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1.5 el sojasaus
  • 100 ml melk en/of water
  • 1 tl zout
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 tl (Dijon) mosterd
  • 2 el mayonaise
icon package

Recept stappen

  1. Was de linzen en zet ruim onder koud water. Breng aan de kook en laat zachtjes afgedekt gaar koken in ca. 25 minuten.
  2. Maak de notenballetjes. Doe het paneermeel samen met de noten/zaden mix, 1/3e(!) van de knoflook (geperst), gedroogde tijm, paprikapoeder, sojasaus en peper in een foodprocessor of het bakje van de staafmixer. Maal tot een kruimelig mengsel. Meng met het water / vocht (melk en/of water). Plakt het deeg niet genoeg, voeg dan nog wat vocht toe. Laat even staan.
  3. Schil de gele wortel, halveer in de lengte en snij dunne halve maantjes. Snij de bleekselderij in plakjes en de paprika in stukjes. Bak in een koeken- of hapjespan in wat olie in ca. 5 minuten beetgaar. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Maak de knoflook-vinaigrette. Pers de rest van de knoflook in een saladekom. Druk het zout (0,5 tl bij 2p!) er met een lepeltje door. Meng de olijfolie extra vierge, balsamicoazijn en (Dijon) mosterd erdoor. Breng op smaak met peper.
  5. Draai ca. 5 balletjes per persoon van het notendeeg. Haal de groenten uit de pan en hou warm. Veeg de pan schoon en voeg opnieuw olie toe. Bak de balletjes in ca. 8-10 min bruin en warm.
  6. Giet de linzen af als ze gaar zijn en meng door de vinaigrette, samen met de gebakken groenten.
  7. Maak de vegan yoghurtsaus. Hak de dille (incl. dunne steeltjes) fijn. Meng samen met de vegan mayonaise door de kokosyoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Halveer de tomaatjes. Was de rucola (m.b.v. een slacentrifuge) en hak grof. Meng alle tomaatjes en een deel van de rucola (naar smaak) door de linzen. Serveer met de notenballetjes en yoghurtsaus. Garneer eventueel met nog een plukje rucola.
  9. Goed om te weten: de noten/zaden mix bevat amandel, walnoot, cashewnoot, pompoenpitten en zonnebloempitten.
  10. Tip: Je vindt deze week extra cherrytomaten in de box, lekker om tussendoor te snacken!