Klassieke asperges met ei, boter en ham
Varken
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 600 g krieltjes
- 1500 g asperges
- 6 stuk(s) eieren
- 300 g beenham
- 1 krop(pen) bindsla
In Huis
- 1 el azijn
- 3 el olijfolie
- 100 g boter
- naar smaak peper en zout
Recept stappen
- Zet alvast een pan met water op het vuur voor de aardappels. Kook de aardappels in ongeveer 10 minuten gaar. Hou ze warm.
- Schil de asperges met een eenvoudige dunschiller van boven naar beneden. Hou het kopje vast en schil ze zorgvuldig. Snij de onderkant van de stelen eraf, max 1,5 cm.
- Zet in een klein pannetje de eieren op met koud water. Zet zodra het water kookt, het vuur iets lager en laat de eieren 6 minuten koken. Laat ze schrikken en pel ze. Leg ze dan in warm water, zo blijven ze lekker warm.
- Bind de asperges voorzichtig met een touwtje bijeen en zet ze rechtop in een hoge pan met gezouten water en een klein schepje suiker. De kopjes moeten net iets boven het water uitsteken.
- Kook ze in 7 a 10 minuten gaar. Laat nog een paar minuten staan in het hete water, ze garen dan nog na en je hebt de perfecte gekookte asperge.
- Haal de ham vast uit de koelkast zodat deze op temperatuur komt. Je kan evt. de plakjes ham even grillen. Of zet een bordje op de pan met asperges en doe de ham erop om op te warmen. Koud is de ham natuurlijk ook heel lekker.
- Maak een vinaigrette van de azijn en de olijfolie, peper en zout. Was de sla, snij in repen en meng met de vinaigrette.
- Smelt op het laatst de boter in een pannetje maar laat niet bruin worden.
- Prak de eieren grof.
- Serveer de salade samen met de asperges met eieren, de gesmolten boter, de krieltjes en de plakken ham.
- Wijnsuggestie:Viognier - Domaine des Lauriers (Languedoc, Frankrijk)