Kipdij in teriyaki met rijst, courgette en Oosterse aubergine
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram kippendijstukjes
- 2 stuks aubergine
- 1 stuks ui
- 1 stuks courgette
- 2 stengels bleekselderij
In Huis
- 2 el teriyaki
- 1 teentje knoflook
- 1 tl limoenrasp
- 2 el limoensap
- 2 el ketjap asin (of sojasaus)
- 4 el milde olijfolie
- 1 tl suiker
- 300 gram basmatirijst
- 4 stuks kardemompeulen
- 600 ml kokend water voor de rijst
- 3 stuks lente-ui
- 1 el sesamzaad
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Marineer de kip met teriyaki en laat minimaal 30 min intrekken.
- Hak de knoflook fijn, rasp de limoen en pers het sap. Meng met de ketjap asin (of sojasaus), olijfolie en suiker. Halveer de aubergines in de lengte en snij het vruchtvlees kruislings in met een scherp mes, zonder door het schilletje heen te gaan. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met de Oosterse marinade en laat gaar worden in ca. 30 minuten. (Leg evt. overgebleven bloemkool uit recept 1 erbij).
- Zet de waterkoker met aangegeven hoeveelheid water aan. Snipper de ui en fruit zachtjes in wat olie in een kookpan. Voeg de rijst toe en roer om. Plet de kardemompeulen een beetje en voeg toe. Voeg het (kokende) water toe. Breng weer aan de kook en laat afgedekt zachtjes (liefst met behulp van een vlamverdeler) in 8-12 minuten gaar en droog koken (ruime marge, want het hangt echt af van hoe hoog je vuur staat!).
- Snij de courgette in blokjes van ca. 1 cm en de bleekselderij in halve maantjes. Snij de lente-ui in ringetjes en leg 1/4 apart.
- Bak de sesamzaadjes heel kort (ca. 1 minuut) aan in een droge koekenpan en hou apart. Verwarm daarna olie in dezelfde koekenpan en bak de kip teriyaki in ca. 10 minuten gaar en bruin.
- Verwarm olie in een wok en bak de resterende 3/4 van de lente-ui samen met de courgette, bleekselderij een paar minuten stevig aan. Bestrooi met peper en zout. Voeg de gekookte rijst toe. Bak een paar minuten al omscheppend mee.
- Haal de aubergine uit de oven en bestrooi met de achtergehouden lente-ui en het sesamzaad. Serveer met de rijst en de kip.