Kipballetjes in romige stroganoff saus met groenten en zilvervliesrijst
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 300 gram zilvervliesrijst
- 400 gram kipgehakt basilicum-oregano (NB)
- 2 stuks rode paprika
- 3 stengels bleekselderij
- 200 gram peen
- 250 gram kastanjechampignons
- 1 blikje tomatenpuree
- 200 ml slagroom
In Huis
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 2 tl paprikapoeder
- 0.5 tl chilivlokjes (optioneel)
- 1 el bloem
- 200 ml water
- 0.5 blokje (voor 500 ml) kippenbouillon
- 1 el mosterd
- kneepje citroensap (uit een flesje)
Recept stappen
- Breng de rijst met de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 25 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
- Maak je handen nat. Draai ca. 3 balletjes p.p. van het kipgehakt.
- Verwarm olie in een afdekbare braad- of hapjespan. Braad de balletjes rondom aan. Snij intussen de paprika in dunne reepjes.
- Haal de balletjes als ze rondom lichtbruin zijn uit de pan. Bak de paprika in het bakvet. Snij de bleekselderij in dunne plakjes en hak de knoflook fijn, voeg toe. Schil de peen en snij in kwart maantjes. Voeg toe en bak zachtjes afgedekt verder, schep af en toe om.
- Snij de kastanjechampignons in dunne plakjes, bak een paar minuten mee. Maak ruimte in het midden en fruit daar de tomatenpuree, het paprikapoeder en de chilivlokjes (optioneel) een minuutje aan. (Zie culi-tip!)
- Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg de aangegeven hoeveelheid water en het bouillonblokje toe. Doe de kipballetjes terug in de pan. Dek af en laat ca. 10 minuten pruttelen tot de groenten beetgaar en de balletjes gaar zijn.
- Roer de slagroom en mosterd erdoor. Breng op smaak met peper, zout en een kneep citroensap. Serveer met de rijst.
- NB goed om te weten: Het kipgehakt is al gezouten, gekruid met basilicum en oregano en bevat paneermeel.
- Culi-tip: Blus af met een scheut vodka als je dat in huis hebt!