Kedgeree met gerookte makreel en een frisse courgettesalade
Vis, Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 250 gram zilvervliesrijst
- 2 stuks ui
- 1 stuks aubergine
- 2 stuks courgette
- 6 tl madras kerriepoeder
- 1 el muntblaadjes
- 1 tl citroenrasp
- 1 el citroensap
- 3 stuks gerookte makreel
In Huis
- 8 el (milde) olijfolie
- 2 el olijfolie extra vierge
Recept stappen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Breng de rijst (zie tip) met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 25 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken (liefst m.b.v. een vlamverdeler).
- Snij de ui in parten (ca. 8 per ui). Snij de aubergine en de helft(!) van de courgette in de lengte in vier kwarten en dan in plakjes van 1 cm. Bewaar de ander helft van de courgette voor straks.
- Verdeel de ui en groenten in een braadslee of ovenschaal. Giet de olijfolie erover, bestrooi met de kerriepoeder, zout en peper en meng door elkaar. Zet 25-30 minuten in de oven en schep tussendoor een paar keer om. Gaat het niet hard genoeg, draai dan halverwege de oven naar 220 graden.
- Snij de achterhouden courgette in de lengte in vieren en dan in hele dunne plakjes. Hak de muntblaadjes fijn. Rasp de citroenschil en pers het sap. Doe alles samen in een serveerkom, voeg de olijfolie extra vierge toe en breng op smaak met peper en zout. Zet weg.
- Haal de makreel van de huid en maak kleinere stukjes met behulp van een vork. Let op, 1 filet pp is te veel in dit gerecht. Bewaar indien van toepassing wat voor de lunch morgen, lekker op brood met wat mayo.
- Leg de stukjes makreel de laatste 5 minuten bij de groenten om op te warmen.
- Schep als de groenten klaar zijn de rijst erbij. Meng goed, breng op smaak met peper, flink zout en een scheut olijfolie. Serveer direct met de courgette salade.
- Kook alle rijst. Hou de helft van de gekookte rijst apart (bewaar tot gebruik in de koelkast) voor de Midden-Oosterse stoof.