Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Kastanjechampignonsoep en landbrood met gekaramelliseerde witlof

Vegetarisch

  • Totale tijd minuten
Crisp 2023 Weekbox Inspiratiekrat LR

Ingrediënten

In de box

  • 300 gram kastanjechampignons
  • 4 stronkjes witlof
  • 4 sneetjes landbrood

In Huis

  • 1 liter water (voor 500 ml) bouillon
  • 2 blokjes (paddenstoelen)bouillon
  • klont boter
  • 4 tl balsamicoazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • olie om te bakken
  • 2 takjes tijm
icon package

Recept stappen

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon voor.
  2. Verwijder alleen het uiterste kontje van de witlof en halveer in de lengte. Bak in een flinke klont hete boter in een afdekbare koekenpan tot een beetje bruin op het snijvlak. Voeg de balsamico toe en roer door de boter. Dek af en laat op in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren en karamelliseren. In principe wordt het vanzelf nat genoeg, maar zo niet, voeg dan een eetlepel water toe. Breng op smaak met peper en zout. Hou warm.
  3. Hak de knoflook fijn. Voeg toe aan een soeppan of pan met een dikke bodem in een klein laagje olie.
  4. Risp de blaadjes tijm van het takje en bak mee.
  5. Bak het brood 10-13 minuten af in de oven.
  6. Snij de kastanjechampignons in kwarten. Voeg toe aan de pan. Bewaar een handje na het bakken als garnering.
  7. Voeg de bouillon toe aan de pan. Roer het geheel goed door elkaar. Laat het even pruttelen en pureer het vervolgens met een staafmixer.
  8. Breng de soep op smaak met peper en zout.
  9. Serveer de soep in een kommetje met de achtergehouden champignons eroverheen. Beleg de sneetjes brood met de gekaramelliseerde witlof.
  10. houd je van romig? Voeg dan een scheutje room toe.