Kalfsgehaktballetjes met geroosterde aubergine en linzen-tomatensaus
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 120 g Linzen Dupuis
- 2 stuk(s) Aubergine
- 2 takje(s) Tijm
- 2 stuk(s) Banaansjalot
- 250 g Peen
- 2 stengel(s) Bleekselderij
- 8 stuk(s) Rode tomaten
- 3 el Bladpeterselie
- 500 g Kalfsgehakt
In Huis
- 6 el Olijfolie
- 2 teen Knoflook
- Olijfolie om te bakken
- 1 blokje(s) Bouillonblokje
- Peper en zout
- 1 tl Zout
- 1 optioneel Eieren
Recept stappen
- Let op, je hebt meerdere keren bleekselderij en peterselie nodig deze week.
- 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet water (zonder zout) op voor de linzen en kook gaar in ca. 25-30 minuten.
- 2. Snij de aubergine in blokjes van 1 a 2 cm. Doe in mengkom, voeg zout en de olijfolie toe, rits de takjes tijm erbij en schud goed om. Spreid uit op een met bakpapier beklede plaat en schuif gedurende 20-25 minuten in de oven.
- 3. Hak sjalot, peen en knoflook fijn met behulp van een keukenmachine of het bakje van de staafmixer. Fruit het mengsel in wat olie in een wok tot glazig in ca. 5 minuten. Snij intussen de bleekselderij in stukjes.
- 4. Haal 1/3 van sjalot/wortelmengsel uit de pan en laat afkoelen op een bord. Voeg de bleekselderij bij de rest en bak nog even stevig mee. Snij intussen de tomaten in stukjes.
- 5. Voeg tomaten toe, maak op smaak met zout, en peper en het bouillonblokje en laat afgedekt pruttelen.
- 6. Hak de peterselie fijn. Kneed het afgekoelde sjalot-knoflook-wortelmengsel, de peterselie, peper en de aangegeven hoeveelheid zout (0,5 tl op 500 gram) door het gehakt (voeg indien gewenst ook 1 ei toe). Maak balletjes.
- 7. Check de linzen. Laat ze als ze gaar (of bijna gaar) zijn nog even mee pruttelen met de tomatensaus.
- 8. Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes bruin. Laat afgedekt gaar worden in ca. 10 min.
- 9. Serveer de balletjes met de tomaten-linzen saus en de geroosterde aubergine.