Kalfsgehaktballetjes met bulgur en gegrilde aubergine
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 2 aubergine
- 1 banaansjalot
- 200 gram waspeen
- 300 gram bulgur
- 800 gram tomaten
- 3 el verse peterselie
- 500 gram kalfsgehakt
- 1 ei
In Huis
- om te bakken olijfolie
- 1 bouillonblokje
- 2 teentjes knoflook
- 1 beschuit
- naar smaak peper en zout
Recept stappen
- Snij de aubergine in plakken en bestrooi met zout. Laat een tijdje zweten.
- Snipper de sjalot. Snij de helft van de wortel in hele kleine blokjes. Hak de knoflook fijn. Hak de bladpeterselie fijn.
- Verwarm in een soeppannetje wat olie en fruit daarin 1/3 van de sjalot. Voeg dan de bulgur toe en roer om tot het een beetje glazig ziet en goed bedekt is met olie. Voeg water toe tot 1 cm boven de bulgur samen met het bouillonblokje en laat zachtjes met de deksel op de pan 10-12 minuten gaar worden. Roer af en toe om zodat het niet aanbakt.
- Zet een koekenpan op met een beetje olijfolie. Fruit 2/3 van de sjalot, de blokjes wortel en de helft van de knoflook kort aan. Laat dit mengsel afkoelen.
- Snij de tomaten in stukken. Snij de rest van de wortel in kleine schijfjes en fruit deze aan in een pannetje met een beetje olijfolie. Voeg de andere helft van de knoflook bij de wortel. Voeg als de wortel redelijk beetgaar is de tomaten toe en breng aan de kook. Maak op smaak met flink wat zout en peper en laat lekker pruttelen met deksel op de pan.
- Vermeng de afgekoelde sjalot/knoflook/wortel met de peterselie, het beschuitje, een ei en het gehakt en kneed goed. Voeg genoeg peper en zout toe en maak mooie balletjes ter grote van een kleine pingpong bal. Doe een scheutje olie in een koekenpan en bak de balletjes bruin. Doe een deksel op de pan en laat ze gaar worden in ongeveer 10 min.
- Veeg het vocht en het meeste zout van de aubergine en smeer dan in met een beetje olie. Gril hem om en om in een grillpan.
- Dien de bulgur op met de tomaten saus, de gehaktballetjes en de gegrilde aubergine.
- Wijnsuggestie:Kasaura Montepulciano - Cantina Zaccagnini (Abruzzen, Italie), is robijnrood met een krachtig aroma van rijp fruit.