Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Kalfs-rundergehaktbal met Oosterse amsoi-stamppot

Rund, Kalf

  • Totale tijd minuten
20201110 Food De Krat 396

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Doré aardappelen
  • 400 gram meiraap
  • 4 stuks kalfs-rundergehaktbal
  • 1 stuks rode ui
  • 350 gram amsoi
  • 4 stengels bleekselderij

In Huis

  • 100 gram boter
  • olie om in te bakken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl kerriepoeder
  • scheutje melk (optioneel)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 el ketjap
  • 1 el sojasaus
  • sambal of chilivlokken (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen en meiraap en snij in gelijke stukken van ca. 4 cm. Zet net onderwater, voeg zout toe en breng aan de kook. Zet de timer op 5 min als het water kookt.
  2. Zet een braadpan op hoog vuur op met de helft van de boter en een scheutje olie. Braad als de boter begint te kleuren de gehaktballen rondom aan. Voeg daarna een eetlepel water per persoon toe en draai het vuur laag. Braad in 15-20 min gaar.
  3. Hak de knoflook fijn. Snij de ui in halve ringen. Voeg bij de gehaktballen als ze dichtgeschroeid zijn en laat zachtjes mee sudderen.
  4. Snij intussen de steel van de amsoi in plakjes en het blad in reepjes. Let op: echt stugge delen van de steel kan je beter niet gebruiken. Test dit door je nagel erin te zetten- gaat dat makkelijk, dan kan je het gewoon mee snijden. Leg als de aardappelen en meiraap ca. 5 min koken de amsoi erbovenop en laat gaar stomen in 5-10 min.
  5. Was de bleekselderij en snij in halve maantjes. Liefst malsere stelen die wat meer naar binnen zitten, want je eet ze rauw.
  6. Giet de aardappelen, meiraap en amsoi af. Vang wat kookwater op. Stamp samen met de andere helft van de boter en het kerriepoeder. Voeg een beetje kookwater, of als je dat in huis hebt, een scheutje melk toe om de stamp wat smeuïg te maken. Roer de bleekselderij door de stamppot en breng op smaak met zout en peper. Hou warm.
  7. Haal de ballen uit de pan en hou warm in aluminiumfolie.
  8. Blus de jus af met de witte wijn azijn, ketjap en sojasaus. Vind je de jus te dik? Voeg dan wat water toe; begin met een eetlepel pp. Maak de jus eventueel nog wat pittiger met 1 tl sambal (bij 4p) of wat chilivlokjes.