Japanse curry met chicken katsu, aardappel, peen en palmkool
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 240 gram zilvervliesrijst
- 1 stuks ui
- 400 gram Nicola aardappelen
- 300 gram peen
- 300 gram spitskool
- 200 gram palmkool
- 2 stuks bosui
- 1 stuks specerijenbakje
- 4 stuks chicken katsu
In Huis
- olie om te bakken
- 800 ml water
- 0.5 blokje groentebouillon
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
Recept stappen
- Breng de rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 25 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
- Snipper de ui. Verwarm wat olie in een hapjespan of pan met dikke bodem en fruit de ui. Schil de aardappelen en snij in blokjes van ca. 1 cm. Voeg toe.
- Schil de peen en snij in dunne halve maantjes van ca. 0,5 cm. Snij de spitskool in dunne reepjes. Verwijder alleen de dikke nerf van de palmkool en snij ook in reepjes. Voeg alles bij de ui en aardappel, samen met het water, verkruimel het bouillonblokje erboven en kook 8-10 minuten zachtjes met de deksel op de pan. Snij de bosui in ringen en roer op het laatst erdoor zodat het slinkt.
- Maak de roux. Smelt de boter in een pannetje. Draai het vuur laag en voeg al roerend de bloem toe. Hou in de gaten en stop niet met roeren! De roux moet een medium bruine kleur krijgen. Draai het vuur uit en roer de specerijen erdoor. Zet weg tot de groenten gaar zijn.
- Bak de chicken katsu in een koekenpan met een scheutje olie ca. 5 minuten per kant tot deze goed warm is van binnen en krokant van buiten.
- Voeg een beetje vocht uit de pan bij de roux en roer goed door zodat er geen klontjes meer inzitten. Voeg de roux bij de groenten. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de rijst op de ene helft van de borden. Schep de saus aan de andere kant. Snij de chicken katsu in reepjes en leg netjes op de scheidingslijn van de twee helften.
- Goed om te weten: in het specerijenbakje zit bij 4p 1el kerriepoeder, 1/2tl paprikapoeder, 1/2tl chilipoeder, 1/2tl komijnpoeder en 1/2tl nootmuskaat. Bij 2p de helft.