Italiaanse maaltijdsoep met worstgehakt, palmkool, penne en Âlde Fryske kaas
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 400 gram Italiaans rundergehakt
- 1 stuks ui
- 200 gram knolselderij
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikjes tomatenblokjes
- 300 gram palmkool
- 200 gram penne volkoren
- 100 gram Âlde Fryske kaas
In Huis
- olie om te bakken
- 1200 ml kokend water
- 3 teentjes knoflook
- 1 el balsamicoazijn
- 1 blokje (runder)bouillon
- 1 tl bruine suiker
Recept stappen
- Verwarm olie in een stoofpan.
- Leg het gehakt in zijn geheel in goed heet geworden olie en laat liggen tot hij lekker bruint aan één kant. Draai om en laat de andere kant bruinen. Snipper intussen de ui. Schil en snij de knolselderij in kleine blokjes.
- Breek het blok gehakt, als die goed bruin is aan beide zijden met een houten spatel grof in stukken terwijl het vuur hoog staat. Doel is lekker aanbaksel te krijgen op de bodem van de pan.
- Zet, als het gehakt gebruind is, het vuur lager, voeg de ui en knolselderij toe. Fruit zachtjes minimaal 5 minuten.
- Zet de waterkoker aan.
- Hak de knoflook en roer door de ui. Maak ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree even mee zodat het zuur er wat af gaat.
- Voeg een scheutje kokend water en de balsamicoazijn toe. Roer stevig zodat het aanbaksel loskomt. Voeg het bouillonblokje (als je geen rund hebt, kip of groente kan ook!), rest van het water, tomatenblokjes en de bruine suiker (gewone mag ook) toe. Dek af, breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
- Spoel de palmkool af en snij met een scherp mes de nerf ertussenuit. Snij het blad in dunne reepjes en voeg met de penne (zie tip) bij de kokende soep. Kook ca. 10 minuten totdat de palmkool en penne gaar zijn. Beng op smaak met peper en zout.
- Rasp de kaas.
- Serveer de soep met de kaas en wat druppeltjes olijfolie.
- Voeg meer penne naar smaak toe voor grote eters.