Indonesische rundergehaktballetjes met snijbonen, broccoli, aromatische rijst en zoetzure komkommer
Rund
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 1 stuks komkommer
- 1 stuks rode ui
- 6 stuks kardemompeul
- 300 gram zilvervliesrijst
- 1 stuks ei
- 400 gram Indonesisch rundergehakt
- 400 gram snijbonen
- 1 stuks broccoli
- 1 stuks rode peper
- 1 stuks limoen
- 80 gram pinda's (gebrand)
In Huis
- 2 el suiker
- 6 el witte wijnazijn
- olie om te bakken
- 600 gram water
- paneermeel (optioneel)
- 2 teen knoflook
- 3 el ketjap
- 2 el sojasaus
Recept stappen
- Maak de zoetzure komkommer. Roer de suiker door de witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Snij de komkommer in dunne halve maantjes. Meng goed door de azijn en laat intrekken (hoe langer, hoe lekkerder).
- Snipper de rode ui fijn. Haal de kardemom uit het bakje (de chilivlokjes gebruik je in een ander gerecht).
- Verwarm olie in een pannetje. Hou 1 el ui p.p. apart voor het gehakt. Fruit de rest van de ui zachtjes. Plet de kardemompeul(tjes) en voeg de zaadjes samen met de rijst toe. Schep een paar keer om en voeg het water toe. Kook de rijst afgedekt, zachtjes gaar en droog in ca. 20 minuten.
- Kneed de achtergehouden ui en rauwe ei door het gehakt. Draai balletjes ter grote van een pingpongbal (ca. 4 p.p.). Zet even in de koelkast om op te stijven (voeg eventueel wat paneermeel toe om het gehakt wat steviger te maken).
- Zet een pannetje met een klein laagje water op voor de groenten.
- Verwijder de steeltjes van de snijbonen. Snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Voeg bij het kokende water en zet een wekker op 2 minuten. Snij de broccoli in roosjes en de steel in stukjes. Voeg na de 2 minuten bij de snijbonen en kook nog ca. 4 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Giet en spoel kort koud af. Laat goed uitlekken.
- Verwarm olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur zacht en bak gaar in ca. 8 minuten.
- Maak de dressing. Snij de rode peper in dunne ringetjes en de knoflook in dunne plakjes. Verwarm olie in een klein steelpannetje en fruit de rode peper en knoflook zachtjes een minuutje (laat de knoflook niet verbranden). Voeg de ketjap en sojasaus toe en pers de limoen (ca. 1 el bij 2p) erbij. Warm even mee.
- Meng de warme dressing goed door de groenten. Serveer met de gehaktballetjes, aromatische rijst en zoetzure komkommer (zie tip). Bestrooi met de pinda’s.
- Sprenkel het sapje van de komkommer over de rijst voor een extra frisse smaak.