Indonesische kip met geroerbakte spitskool, paksoi en paprika laos sambal van Hottie Sambal
Kip
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 200 gram peen
- 800 gram spitskool
- 400 gram kipgehakt
- 2 stronken paksoi
- 1 potje Hottie sambal
In Huis
- 300 gram volkoren basmatirijst (zie tip 2)
- 1 stuks banaansjalot
- olie om te bakken
- 2 teentjes knoflook
Recept stappen
- Haal het kipgehakt uit de koelkast en kruid met de Indonesische kruiden.
- Zet 75 gram rijst pp op in 200 ml water pp. Voeg zout toe. Breng aan de kook en laat zachtjes afgedekt gaar koken in 25-30 minuten vanaf dat het kookt.
- Snipper de sjalot. Verwarm olie in een wok en fruit daarin de sjalot. Schil intussen de peen, halveer en snij in halve maantjes. Voeg bij de ui als deze zacht is. Bestrooi met zout.
- Halveer de spitskool, verwijder het hart en snij in reepjes. Hak de knoflook fijn. Voeg de spitskool en knoflook bij de rest na ongeveer 5 minuten en roerbak stevig om. Dek af en laat in ca. 6 minuten gaar smoren.
- Bak de kip in wat olie in 6-8 minuten op hoog vuur bruin en gaar.
- Snij het witte deel van de paksoi in dunne plakjes en het blad in repen. Voeg het wit vast bij de groenten en het blad een paar minuten later. Roerbak tot geslonken en roer de Hottie sambal erdoor.
- Serveer de groenten met de rijst en de gebakken kip.
- 1: Goed om te weten: Indonesische kruiden kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf maken. Dit maak je met 1 tl chili, 1 tl citroengras, 1 tl gember, 0,5 tl kaneel, 2 tl knoflookpoeder, 1 tl komijn, 1 tl koriander en 1 tl kurkuma. Het kan zijn dat dit wat te veel is voor de hoeveelheid gehakt, maar dan heb je het alvast op voorraad. 2: Wil je nog sneller aan tafel? Neem witte rijst uit je voorraadkast en bewaar de volkorenrijst voor een andere keer. Er zitten tenslotte ook al lekker veel groenten in dit gerecht :).