Indiase dahl met rijst, spinazie, kruidenyoghurt en ingelegde venkel
Snel klaar
- Totale tijd minuten
Ingrediënten
In de box
- 240 gram rode linzen
- 1 stuks venkel
- 1 stuks rode ui
- 300 gram oranje bataat
- 1 bakje specerijen mengel dahl
- 300 gram basmatirijst
- 100 gram tomatenpuree
- 350 ml passata
- 1 bosje munt en koriander
- 150 ml (vegan) yoghurt
- 300 gram spinazie
In Huis
- 6 el witte wijn azijn
- 6 el water (voor de venkel)
- 2 el suiker
- olie om te bakken
- 2 teen knoflook
- 0.5 tl zout
- 250 ml water (voor bij de dahl)
Recept stappen
- Spoel de linzen af en kook in een ruime pan water met zout in ca. 15 minuten gaar. Giet af en laat uitlekken. NB op de verpakking staat een hele ruime kooktijd, dit is niet nodig, ze zijn sneller gaar.
- Maak de ingelegde venkel. Let op! Je maakt ingelegde venkel voor zowel dit gerecht als bij de ciabatta. Zet een steelpannetje op met de wijnazijn, het water en de suiker en warm zachtjes op. Verwijder intussen het loof, de onderkant en het hart van de venkel. Snij in hele dunne reepjes. Draai het vuur uit als de suiker is opgelost en voeg de venkel toe. Laat staan tot gebruik.
- Verwarm olie in een wok- of hapjespan. Snipper de rode ui en fruit zachtjes. Voeg wat zout toe. Schil de bataat en snij in kleine blokjes van ca. 0,5 à max 1 cm. Bak mee.
- Hak de knoflook fijn. Voeg bij de ui en bataat samen met de specerijen. Bak zachtjes verder tot de geuren vrijkomen.
- Breng de rijst aan de kook in een dubbele hoeveelheid water. Kook zachtjes in 10 minuten droog en gaar, liefst met behulp van een vlamverdeler.
- Maak ruimte in het midden van de ui en fruit de tomatenpuree een minuut aan (zodat het zuurtje eraf gaat). Voeg de passata, gekookte linzen en aangegeven hoeveelheid zout toe samen met het water. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om aankoeken te voorkomen.
- Hak de muntblaadjes en koriander (incl. steeltjes) fijn. Roer door de yoghurt samen met zout en peper.
- Slink de spinazie (evt. in delen) door de dahl. Voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
- Serveer de dahl met de rijst, kruidenyoghurt en ingelegde venkel.
- Goed om te weten: De verhouding specerijen voor 4p: 1 tl kurkuma, 1tl korianderpoeder, 1tl kerriepoeder, 1/2 tl kardemom, 1/2 tl komijnpoeder, 1/4 tl kaneelpoeder, 1/4 tl kruidnagelpoeder, 1/4 tl gemalen zwarte peper. Voor 2p de helft.
- Bewaar tip: Bewaar de venkel afgedekt in een kommetje in het vocht in de koelkast.