Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Indiase dahl met lamsgehaktballetjes, yaconraita en mango chutney

Lam

  • Totale tijd minuten
Indiase dahl met lamsgehaktballetjes, yaconraita en mango chutney | Maaltijdbox recepten

Ingrediënten

In de box

  • 250 gram oranje bataat
  • 250 gram rode linzen
  • 1 stuks ui
  • 200 gram peen
  • 1 bakje dahl specerijeren
  • 100 gram tomatenpuree
  • 350 gram passata
  • 300 gram basmatirijst
  • 400 gram lamsgehakt gekruid
  • 1 stuks bosui
  • 30 gram gember
  • 2 el muntblaadjes
  • 250 gram Bulgaarse yoghurt
  • 200 gram yacon
  • naar smaak mango chutney
  • 15 gram koriander

In Huis

  • olie om te bakken
  • 4 teen knoflook
  • 1 tl zout (voor de dahl)
  • 250 ml water (voor de dahl)
icon package

Recept stappen

  1. Zet de waterkoker aan (of gebruik straks de Quooker).
  2. Schil de bataat snij in blokjes van ca. 0.5 cm. Spoel de linzen af. Zet samen onder kokend water met wat zout en kook afgedekt in 15-20 minuten gaar.
  3. Snipper de ui. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan en fruit de ui zachtjes. Voeg een snufje zout toe. Was de peen en snij dunne halve of kwart maantjes, voeg bij de ui. Hak de helft (!) van de knoflook fijn. Voeg toe, samen met de specerijen. Schep een paar keer om.
  4. Maak een ruimte in het midden vrij en fruit de tomatenpuree een minuut aan om te ontzuren. Voeg de passata en aangegeven hoeveelheid zout toe samen met het (kokende) water. Laat zachtjes afgedekt pruttelen (hoe langer hoe lekkerder). Voeg de linzen en bataat toe zodra deze gaar zijn en pruttel verder tot je aan tafel gaat. Voeg eventueel nog wat water toe als het te dik is.
  5. Breng de rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 10 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
  6. Doe het gekruide gehakt in een mengkom. Hak de bosui fijn (dus niet in ringetjes) en voeg toe. Rasp de gember, pers de andere helft van de knoflook en voeg toe. Kneed door elkaar en draai 3 balletjes per persoon. Let op het gehakt is al gezouten! Bak de balletjes in een koekenpan in wat olie in ca. 8 minuten rondom bruin en gaar.
  7. Hak de muntblaadjes fijn. Roer door de yoghurt samen met zout en peper. Schil de yacon en rasp met een grove rasp. Roer direct bij de yoghurt. Serveer de dahl met de rijst, balletjes, raita en chutney naar smaak. Garneer met de koriander.
  8. GOED OM TE WETEN: 1. In het bakje dahl specerijen zit voor 4p: 0,25 tl chilipoeder, 0,5 tl kurkumapoeder, 1,5 tl paprikapoeder, 1 tl gemberpoeder, 1 tl komijnpoeder (voor 2p de helft). 2. Het gehakt is al gekruid met zout, peper, kerriepoeder en korianderpoeder.