Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Hollandse pot met een Oosterse twist: hert-rundergehaktballetjes, aardappel, rode kool, appelcompote

Rund

  • Totale tijd minuten
2025 9 WB hert rund gehaktballen aardappel rode kool appelcompote 18540

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram aardappelen Frieslander
  • 2 el gember
  • 1 bakje specerijen met steranijs en kaneel
  • 1 pot(je) rode kool
  • 1 stuks handsinaasappel
  • 4 stuks appel Elstar
  • 400 gram hert-rundergehakt
  • 1 stuks gele ui

In Huis

  • olie/boter om te bakken
  • 2 el ketjap manis
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen, halveer of snij in kwarten en zet op in een laagje water met zout. Breng aan de kook en kook in ca. 20 minuten gaar. Giet af.
  2. Schil en rasp de gember. Verwarm wat olie in een pannetje. Voeg het venkelzaad uit het specerijenbakje en de gember toe en bak 1 minuut tot geurig. Voeg de rode kool toe en roer goed. Laat afgedekt zachtjes opwarmen tot je aan tafel gaat.
  3. Maak de appelcompote. Schil met een dunschiller de sinaasappel en pers het sap. Doe in een steelpannetje. Verwijder het klokhuis van de appels en snij in stukjes of partjes. Het is niet nodig om de appels te schillen. Voeg bij het sinaasappelsap samen met de steranijs en het kaneelstokje. Breng aan de kook en laat afgedekt ca. 10 minuten zachtjes stoven tot een compote. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje, de steranijs en de sinaasappelschillen.
  4. Draai van het gehakt 3 balletjes per persoon. Druk ze een beetje plat.
  5. Verwarm boter en/of olie in een koekenpan en bak de balletjes aan beide zijden stevig aan. Snipper intussen de ui en voeg toe. Zet het vuur wat lager en bak de balletjes in ca. 8 minuten gaar.
  6. Blus de balletjes af met de ketjap manis en ca. 2 eetlepels water pp. Zet het vuur uit en serveer direct met de aardappelen, rode kool en de appelcompote.
  7. Goed om te weten: het specerijenbakje voor 2p bevat 0,5tl venkelzaad, steranijs en een kaneelstokje