Dit is ons receptenarchief t/m 2023. Heb je al een box? Log in met je bestaande e-mailadres in de Crisp app om ‘m daar te beheren.

Heekfilet met palmkoolstoof en aardappelpuree

Vis

  • Totale tijd minuten
2024 38 WB heekfilet palmkoolstoof wortel meiraap aardappel 0051

Ingrediënten

In de box

  • 1000 gram Doré aardappelen
  • 400 gram palmkool
  • 1 stuks gele ui
  • 200 gram wortel
  • 200 gram meiraap
  • 140 gram tomatenpuree
  • 4 stuks heekfilet
  • 1 stuks citroen

In Huis

  • olie of boter om te bakken
  • 2 teen knoflook
  • 2 el mosterd
  • scheut melk (optioneel)
icon package

Recept stappen

  1. Schil de aardappelen en snij in stukken van ca. 2 cm. Zet op in voldoende water (het kookvocht is straks nodig voor de stamppot en de stoof), voeg zout toe en kook afgedekt gaar in ca. 15 minuten.
  2. Zet een pan met een laagje water op voor de palmkool. Spoel de palmkool af. Snij met een scherp mes een stukje langs de nerf aan de onderkant en rits vervolgens met je handen het blad van de nerf. Snij in repen van ca. 1 cm. Kook gaar in 8 minuten en giet en spoel koud af.
  3. Snipper de ui. Verwarm olie of boter in een afdekbare wok of hapjespan en fruit hierin zachtjes de ui met een snuf zout. Schil de wortel en snij in dunne halve maantjes. Schil de meiraap en snij in blokjes van 1 bij 1 cm. Voeg beide toe als de ui glazig is en bak al omscheppend 5 minuten mee. Snij de knoflook fijn en bak even mee.
  4. Maak een ruimte in het midden van de pan en bak de tomatenpuree een minuut aan om te ontzuren. Voeg vervolgens een soeplepel kookvocht uit de aardappelpan toe en roer goed door. Voeg de palmkool toe en laat afgedekt in 5 à 10 minuten op laag vuur stoven. Schep tussentijds om en voeg eventueel nog wat extra kookvocht toe.
  5. Giet de aardappelen af (bewaar wat kookvocht), voeg de mosterd toe en stamp fijn. Maak smeuïg met behulp van een klont boter en wat kookvocht (of een scheutje melk) en breng op smaak met peper en zout.
  6. Verwarm een klont boter met wat olie in een koekenpan. Dep de vis droog en bestrooi met peper en zout. Wacht tot de boter bruin wordt en bak de vis 4 minuten op de huid. Draai om en bak nog 1 minuut.
  7. Rasp de citroen en meng door de palmkoolstoof. Breng op smaak met een kneepje citroensap.
  8. Serveer de heek met de palmkoolstoof en de aardappelpuree. Laat ieder naar wens aan tafel besprenkelen met het overgebleven citroensap.